Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη – ξενάγηση στο Γαλεριανό Συγκρότημα (φωτογραφίες)

Μια ξεχωριστή ξενάγηση στoν αρχαιολογικό χώρο και στο Πληροφοριακό Κέντρο του Ανακτορικού Γαλεριανού Συγκροτήματος, πραγματοποιήθηκε το πρωινό του περασμένου Σαββάτου.

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων πραγματοποίησε επίσκεψη – ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο Πληροφοριακό Κέντρο του Ανακτορικού Γαλεριανού Συγκροτήματος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Η  αρχιτέκτονας Μαρία Μίζα μέλος της ομάδας αποκατάστασης και ανάδειξης του χώρου, παρουσίασε στα 60 περίπου άτομα που συμμετείχαν, το 15ετές πολυσχιδές έργο (αναστηλωτικό, ερευνητικό και εκθεσιακό) του Ανακτορικού Γαλεριανού Συγκροτήματος και μοιράστηκε μαζί τους τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις και τις συγκινήσεις της.

Ξενάγησε τους επισκέπτες στην κεντρική κτιριακή ενότητα του Ανακτόρου, τη Βασιλική, τη δεξαμενή, τα λουτρά, το οκτάγωνο, αναφέρθηκε στις χρήσεις τους στο πέρασμα των αιώνων πέτρα την πέτρα, αντικείμενο το αντικείμενο.

Και η πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση έκλεισε με την επίσκεψη  στην «Αψιδωτή αίθουσα» πιθανότατα το τελευταίο προς Βορρά κτίριο του Ανακτόρου, όπου διαμορφώθηκε το πληροφοριακό κέντρο του Γαλεριανού Συγκροτήματος με έκθεση εποπτικού υλικού, βίντεο, διαδραστικές εφαρμογές και ψηφιακές αναπαραστάσεις της Ροτόντας, της Καμάρας, του Ιππόδρομου και του ανακτόρου.

Το 2008 ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Ναυαρίνου βραβεύθηκε από την Europa Nostra (πανευρωπαϊκή ομοσπονδία για την πολιτιστική κληρονομιά) για την εξαιρετική και υποδειγματική αποκατάσταση και συντήρηση των ερειπίων, καθώς και για το σύνολο των επεμβάσεων που μετέτρεψαν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο σε άρτια οργανωμένο και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πόλο έλξης στην καρδιά της σύγχρονης πόλης.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου «Εκτός των τειχών».