Α. Τσίπρας: «Η υγεία έχει δεινοπαθήσει στα χρόνια της κρίσης»-Εξεταστική για τα σκάνδαλα

Απαντώντας νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του πρωθυπουργού» στην ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λέβέντη για την κατάσταση στο χώρο της υγείας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για σημαντικές και ορατές διαφορές στο σύστημα υγείας κατά τη διετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν ισχυρίζεται ότι επί των ημερών του «το ΕΣΥ έχει γίνει παράδεισος». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Σχετική πρωτοβουλία θα αναλάβουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. «Τίποτε κρυφό από τον ήλιο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι: «Οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ… και κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους». «Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές, δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός» ανέφερε κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά «για ηθικοποίηση του συστήματος», καθώς η ηθικοποίηση «είναι προϋπόθεση για να γίνει σταθερό και αποδοτικό». «Δεν είμαστε δεμένοι με κανένα συμφέρον έχουμε βάλει ανθρώπους με τεχνοκρατική επάρκεια. Οι δύο υπουργοί είναι άνθρωποι της υγείας και με εντιμότητα», συνέχισε, ενώ δεσμεύθηκε ότι το έργο που θα επιδείξει η κυβέρνηση τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ασύγκριτο σε σχέση «με την κατεδάφιση της υγείας» την περίοδο που κυβερνούσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, παρατήρησε ότι «η υγεία έχει δεινοπαθήσει στα χρόνια της κρίσης», καθώς υπέστη μια τρομακτική συρρίκνωση των υπηρεσιών της. «Το διάστημα 2010 – 2014», πρόσθεσε, «ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη για την υγεία να είναι στο 6% του ΑΕΠ και ενώ η δημόσια δαπάνη το 2009 ήταν στο 6,8%. Στις αρχές του 2015 παραλάβαμε τη δημόσια δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ»

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν τον παραξενεύει «το γεγονός ότι η δαπάνη ήταν ακόμη χαμηλότερη από ό,τι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν όταν εκείνη την περίοδο υπήρχε ένας διαγκωνισμός για το ποιοι θα πάρουν τη δόξα των “μεταρρυθμίσεων” οι δανειστές ή οι υπουργοί».

«Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε κατάσταση δημοσιονομικής βιωσιμότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η κυβέρνηση άσκησε προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, «εκεί που για ολόκληρες δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις».

«Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη, τα παλιά χρέη αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβρη του 2016 τα νοσοκομεία μας είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά στα νοσοκομεία, καθώς δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010 έως και το τέλος του 2014. «Είχαμε μόνο απολύσεις για πέντε χρόνια, για κάποιους είναι πολύ εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ακόμη, είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και πως προγραμματίζεται να καλυφθούν στο προσεχές διάστημα άλλες 12.000, εκ των οποίων οι 8.000 θέσεις είναι μόνιμου προσωπικού.

Τέλος, στις αναφορές του Βασίλη Λεβέντη για ενδεχόμενο εκλογών, εάν ο πρωθυπουργός παραμείνει ανένδοτος στο ζήτημα της διαπραγματευσης, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «θα κριθούμε το 2019 για το σύνολο του έργου μας».