Υπέγραψε η Μέι την επιστολή εκκίνησης της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέγραψε αργά χθες το βράδυ την επιστολή που θα υποβληθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε χθες στις 24:00 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που απαθανατίζει τη Μέι να υπογράφει την επίσημη επιστολή που θα δοθεί σήμερα το πρωί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εννέα μήνες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, στην οποία εντάχθηκαν το 1973.

Η πρωθυπουργός, που αρχικά ήταν αντίθετη στο Brexit και ανέλαβε τον θώκο μετά την πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα έχει στη διάθεσή της δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί τους όρους του διαζυγίου της Βρετανίας, προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 2.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ, Τιμ Μπάροου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να του παραδώσει την επιστολή που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για το Brexit.  Μόλις παραλάβει την επιστολή της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ο κ. Τουσκ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις. Στη συνέχεια, έχει στη διάθεσή του 48 ώρες, προκειμένου να παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη της EE το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Τουσκ, στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να καθορίσουν τη θέση τους στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Brexit. Ειδικότερα, οι «27» θα υιοθετήσουν τις «κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων» για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν λεπτομερείς «οδηγίες διαπραγματεύσεων».

Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα ξεκινήσουν μερικές εβδομάδες μετά τη σύνοδο της 29ης Απριλίου. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει μια διαπραγματευτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Μία περίοδος, κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας και να καταλήξουν σε μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής του σχέσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ