Υποδοχή Μητσοτάκη με μπαράζ κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη…

Θερμή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη που επισκέπτεται για πρώτη φορά την ΔΕΘ, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, ετοιμάζουν το απόγευμα τα εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς, σε μία πόλη η οποία θυμίζει φρούριο, καθώς η κυβέρνηση επιστρατεύει γύρω στους 3500 αστυνομικούς για να επιβάλουν το νόμο και τη τάξη.

Η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε χθες το πρωί, με την «πορεία της Υγείας», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Προηγήθηκε συγκέντρωση γύρω στις 8 το πρωί έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε γύρω τις 11πμ έξω από το ΥΜΑΘ, όπως αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Καράογλου. Τα κύρια αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ αφορούν τις προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία και η αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για το ΕΣΥ και γενικότερα τις δομές Υγείας.

Επίσης το πρωί του Σαββάτου, οι εργαζόμενοι της Εγνατίας Οδού θα μοιράσουν φυλλάδια κατά της ιδιωτικοποίησης στα διόδια των Μαλγάρων και σχεδιάζουν να συμμετέχουν μαζικά στο απογευματινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Τα σημερινά συλλαλητήρια

Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ και της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν τρεις κεντρικές συγκεντρώσεις και άλλες μικρότερες ενώ θα πραγματοποιηθούν και προσυγκεντρώσεις. Όλα τα συλλαλητήρια, μετά το πέρας των ομιλιών και χαιρετισμών, με πορείες θα καταλήξουν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, με στόχο πάντα, να «αποκλεισθεί» το Βελλίδειο και να σταλεί το μήνυμα της διαμαρτυρίας και αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική.

  • Στο άγαλμα Βενιζέλου στις 6μμ . Πρόκειται για την καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι συνδικαλιστές του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το παρών στην κινητοποίηση ενώ όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ε.Κ.Θ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο «δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος» Το βασικό σύνθημα του συλλαλητηρίου είναι: “Αγώνας για Ζωή και Όχι Επιβίωση”.
  • Στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6μμ. Είναι το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ και τα προσκείμενα σωματεία ενώ πολιτικά στηρίζεται κυρίως από το ΚΚΕ. Τα κύρια αιτήματα που προωθεί το ΠΑΜΕ, είναι η κατάργηση όλων των μνημονιακών και αντεργατικών νόμων, η απαγόρευση των πλειστηριασμών για τη λαϊκή οικογένεια, μόνιμη και σταθερή εργασία, δωρεάν δημόσια υγεία, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές αλλά και «σωματεία ανεξάρτητα, ελεύθερα από το κράτος, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς τους». Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη «να μην κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην επίθεση για το τσάκισμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεών της, αλλά να συνταχθεί και να διεκδικήσει μαζί με το ΠΑΜΕ».
  • Στην Καμάρα στις 6μμ. Τη συγκέντρωση συγκαλούν από κοινού κόμματα, οργανώσεις και συνδικαλιστικά σχήματα που στηρίζονται από την εξωκοινοβουλευτική κομμουνιστική αριστερά αλλά και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Επίσης κάλεσμα για συγκέντρωση στην Καμάρα απεύθυνε και η γνωστή αντιεξουσιαστική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας». Ένα από τα συνθήματα που προωθείται είναι «εργατικό κίνημα και κοινωνικοί αγώνες για τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις ελευθερίες μας ενάντια σε κυβέρνηση ΝΔ, ΕΕ, κεφάλαιο και ιμπεριαλισμό» ενώ από την πλευρά των αντιεξουσιαστών τονίζεται πως «η ανασύνταξη των αντιστάσεών μας είναι αναγκαία για τον σχηματισμό ενός μαζικού κοινωνικού και ταξικού κινήματος που θα μπορέσει να περάσει στην αντεπίθεση και να αποτελέσει απειλή για το καθεστώς και τους προνομιούχους του».
  • Προσυγκεντρώσεις: Κάποιες οργανώσεις διοργανώνουν προσυγκεντρώσεις πριν από τις κεντρικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα γίνουν γύρω στις 5.30μμ. Η ΛΑΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Μ. Γενναδίου με Εγνατία, ενώ οι τροτσκιστές της ΟΚΔΕ και της ΚΕΕΡΦΑ θα συγκεντρωθούν στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατία.
  • Συγκέντρωση για το «μακεδονικό» στις 6μμ στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη νέα παραλία διοργανώνουν ομάδες της άκρας δεξιάς.

Να σημειωθεί πως λόγω των κινητοποιήσεων ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάλεσε τα μέλη του να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, από το μεσημέρι του Σαββάτου….