«Υποτροφίες αλληλεγγύης» για 2.700 οικονομικά ευάλωτους φοιτητές

2.700 οικονομικά ευάλωτοι φοιτητές θα λάβουν υποτροφίες από τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Αναγνωστοπούλου, οι υποτροφίες που εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα δράσεων του ΕΣΠΑ, για τις χρονιές 2014-2020, θα έχουν διάρκεια εννέα μηνών, θα αφορούν προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και, ως δράση, επεκτείνονται ως το 2020, με την ολοκλήρωση 4 κύκλων – δηλαδή, τεσσάρων κύκλων υποτροφιών, 2.700 δικαιούχων έκαστος. Το ύψος της υποτροφίας ανά ωφελούμενο, θα είναι 500 ευρώ/μήνα για όσους φοιτητές διαμένουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, και 400 ευρώ/μήνα για όσους διαμένουν στον τόπο κατοικίας τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός των «υποτροφιών αλληλεγγύης» ανέρχεται στα 50.544.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο βρίσκεται στην τελική φάση της διαμόρφωσης των κριτηρίων επιλογής, ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν θα υπάρχει ποσόστωση για τους φοιτητές εντός/εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, αλλά μοριοδότηση, με βάση τα κριτήρια που θα αποφασιστούν.

Ακόμη, η κ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχέδιο ώστε στο επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις φοιτητικές εστίες, καθώς επίσης και ότι μέσω της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έχουν βρεθεί διαμερίσματα στα οποία θα μπορούν να στεγαστούν φοιτητές. «Τώρα δεν υπάρχει ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο. Μέσω της ΕΤΑΔ έχουν εντοπιστεί διαμερίσματα, που με λίγες επισκευές μπορούν να στεγάσουν φοιτητές άμεσα», είπε η αναπληρώτρια υπουργός. Μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα θα αποδοθούν τα πρώτα διαμερίσματα στην Αθήνα, προσέθεσε.

Εξάλλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκαν δράσεις για την ενίσχυση των δομών κοινωνικής μέριμνας φοιτητών των ΑΕΙ, συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, για τη σύνδεση των ΑΕΙ με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αλλά και ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, συνολικού προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ, για 70.000 δικαιούχους.