Η Ιαπωνία σχεδιάζει την κατασκευή του ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, επιδιώκοντας να υποστηρίξει τη βιομηχανία της με μια πλατφόρμα για έρευνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε τομείς όπως τα αυτόνομα οχήματα, η ρομποτική και οι ιατρικές διαγνώσεις.

Το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα δαπανήσει 19,5 δισ. γιεν (173 εκατ. δολάρια) στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο υπάγεται σε μια ευρύτερη πολιτική από πλευράς της ιαπωνικής κυβέρνησης για να αποκτήσει η Ιαπωνία ξανά την πρωτοκαθεδρία στον κόσμο της τεχνολογίας. Η χώρα, που ακόμα και σήμερα θεωρείται συνώνυμο της τεχνολογικής εξέλιξης, έχει αρχίσει να υστερεί σε διάφορους τομείς, αντιμέτωπη με σκληρό ανταγωνισμό από νοτιοκορεατικές και κινεζικές εταιρείες (ας σημειωθεί ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής).

Με στόχο να βρεθεί η Ιαπωνία στην κορυφή της κατάταξης των υπερυπολογιστών, Ιάπωνες μηχανικοί αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα το οποίο θα μπορεί να κάνει 130 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο (130 petaflops), ίσως ακόμα και μέσα στο επόμενο έτος, δήλωσαν στο Reuters πηγές που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Με ταχύτητες τέτοιου επιπέδου, ο ιαπωνικός υπολογιστής θα καταφέρει να ξεπεράσει τον κινεζικό Sunway Taihulight, ο οποίος βρίσκεται στα 93 petaflops. «Από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τίποτα εκεί έξω που να είναι τόσο γρήγορο» είπε ο Σατόσι Σεκιγκούτσι, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου θα κατασκευαστεί ο υπερυπολογιστής.

Η συγκεκριμένη κίνηση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται μια ιδιαίτερη «νοσταλγία» για την εποχή που η Ιαπωνία βρισκόταν στην αιχμή της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η χώρα άρχισε να μένει πίσω από τη στιγμή που η Κίνα την ξεπέρασε ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει καλέσει εταιρείες, γραφειοκράτες και πολιτικούς να συνεργαστούν πιο στενά, έτσι ώστε η Ιαπωνία να αποκτήσει προβάδισμα στη ρομποτική, τις μπαταρίες, την ανανεώσιμη ενέργεια και άλλες νέες και αναπτυσσόμενες αγορές.

Οι στόχοι της Ιαπωνίας στον χώρο των υπερυπολογιστών περιλαμβάνουν κυρίως έρευνες πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη (και ειδικότερα στο deep learning) και τον ιατρικό τομέα. Ο υπερυπολογιστής θα τεθεί, αντί χρηματικού αντιτίμου, στη διάθεση των ιαπωνικών εταιρειών, οι οοίες σήμερα απευθύνονται σε ξένες εταιρείες, όπως η Google και η Microsoft, για την επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων.

Όσον αφορά στο όνομά του, προς το παρόν αποκαλείται ABCI (AI Bridging Cloud Infrastructure). Η διαδικασία υποβολής προσφορών έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί στις 8 Δεκεμβρίου.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...