1.200 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα περιμένουν μια θέση σε κέντρα φιλοξενίας

Το νέο Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων Παιδιών, που δημιουργήθηκε στην Παιανία, φιλοδοξεί κατά ένα μέρος να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα της φιλοξενίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, παρέχοντας εξειδικευμένο χώρο για τη διαμονή και την προστασία τους. Σύνολο περίπου 1.200 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μένουν προσωρινά σε hot spots, δομές φιλοξενίας, ακόμα και σε αστυνομικά τμήματα.

Το Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Παιανία δημιουργήθηκε από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τους “Γιατρούς του Κόσμου” και χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME). Όπως επισήμανε ο κ. Μουζάλας, “γίνεται τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα από το Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO) και τη Διεύθυνση για τη Μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”Έχουμε μεγάλη αγωνία να προφυλάξουμε αυτά τα παιδιά και μας λυγίζει πολλές φορές η αδυναμία μας”, παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου Κέντρου.

“Υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ακόμα. Αυτό είναι κάτι που μας βαραίνει. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε πάρα πολλή δουλειά, προσπαθούμε πολύ, δεν ξέρουμε να πούμε πότε και πώς θα τα καταφέρουμε, αλλά θα τα καταφέρουμε, όχι με την ταχύτητα που το πρόβλημα χρειάζεται, που οι προσδοκίες μας απαιτούν, αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που οι αντικειμενικές συνθήκες επιβάλλουν”, προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προσανατολίζεται όχι μόνο στη δημιουργία μικρών δομών για ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερων δομών σε πρώην ορφανοτροφεία, παλιά σχολεία και σε safe places (ειδικούς χώρους) μέσα στα κέντρα φιλοξενίας. “Αυτό θα μας πάρει περίπου ένα χρόνο”, εκτίμησε ο ίδιος.

Σχετικά με τους ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι “πρόκειται για περιφραγμένους χώρους με υπηρεσίες από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους” και συμπλήρωσε ότι “αν περιμέναμε να τακτοποιήσουμε όλα τα παιδιά σε δομές των 20-30 ατόμων, δεν θα τελειώναμε. Είναι σαφώς το ζητούμενο να πάνε σε ειδικές δομές, μέχρι όμως να ετοιμαστούν, φτιάχνουμε κάτι ενδιάμεσο”.

Εξάλλου, περίπου 25 παιδιά παραμένουν σήμερα σε αστυνομικά τμήματα. “Πριν μία εβδομάδα δεν υπήρχε κανένα ασυνόδευτο σε αστυνομικό τμήμα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να φύγουν τα ασυνόδευτα από τα αστυνομικά τμήματα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με τις νέες αφίξεις”, απάντησε για το ζήτημα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...