Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την κοινή νεοελληνική στο Τελλόγλειο

Το «1ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινή, τις κοινές και τη διαμόρφωση της κοινής νεοελληνικής» διοργανώνει το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, σήμερα 3 και αύριο 4 Νοεμβρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη.

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου γλωσσολόγου Μιχάλη Σετάτου (1929-2017), Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ, που διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου από το 1973 έως το 2017.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξετάσει τα προβλήματα που συνδέονται με τη διαμόρφωση της κοινής στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες βαλκανικές χώρες, προσφέροντας μια ευκαιρία για επαναπροσέγγιση σχετικών θεωρητικών προβλημάτων και για επανεξέταση όψεων της ελληνιστικής Κοινής.

Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν ως κύριοι ομιλητές οι καθηγητές Ranko Bugarski (University of Belgrade, Σερβία) και Peter Trudgill (University of Fribourg, Ελβετία), κορυφαίοι μελετητές ζητημάτων που σχετίζονται με τα θέματα του Συνεδρίου. Επίσης, θα μιλήσουν ερευνητές με διεθνή αναγνώριση και διακεκριμένη προσφορά, όπως οι David Britain (University of Bern, Ελβετία), Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) κ.ά.

Με το συνέδριο αυτό ολοκληρώνεται ο πρώτος τριετής κύκλος των συνεδρίων του Ινστιτούτου για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής· τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συνεδρίων αυτών, που προβλέπεται να παγιωθούν με το καταληκτικό συνέδριο του πρώτου κύκλου, είναι:
(α) η προώθηση θεμάτων και προβλημάτων που η μέχρι τώρα συνεδριακή δραστηριότητα, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είχε αγνοήσει (αρχαία, μεσαιωνική και νέα ελληνική ετυμολογία, βαλκανική ετυμολογία, διαμόρφωση της κοινής νεοελληνικής, Ελληνιστική κοινή κτλ.) και η τοποθέτηση γνωστών θεμάτων σε νέα πλαίσια (γλωσσικές επαφές στα Βαλκάνια και (συγκριτικά) στη Μικρά Ασία),
(β) η συμμετοχή κορυφαίων ειδικών, ξένων και Ελλήνων, από διαφορετικούς χώρους έρευνας, γεγονός που βοηθάει στην πολυπρισματική προσέγγιση των προβλημάτων,
(γ) η αυξημένη παρουσία φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας.

Το συνέδριο καλείται να απαντήσει σε γνωστά ερωτήματα που απασχολούν το χώρο, αλλά και να διευρύνει τον κύκλο των ερωτημάτων προσανατολίζοντας την έρευνα σε λιγότερο ερευνημένες ή και σε ανεξερεύνητες κατευθύνσεις.