84η ΔΕΘ: Το 2026 θα παραδοθεί το νέο εκθεσιακό κέντρο

Τα βασικά στοιχεία και τον χαρακτήρα της 84ης ΔΕΘ, παρουσίασε σήμερα η διοίκηση του Οργανισμού, εκτιμώντας πως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διανύει την πιο αποδοτική του περίοδο, γεγονός που προδικάζει μία πετυχημένη πορεία μέχρι και το 2026, οπότε αναμένεται ολοκληρωθεί η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.

Όπως τόνισε άλλωστε, σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, και ο υφυπουργός Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, που εποπτεύει πολιτικά τον φορέα, ο στόχος της ανάπλασης θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό ενώ απέκλεισε μέχρι και το 2026, να εξεταστεί ή πρόταση μετεγκατάστασης. Όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει εντάξει την ανάπλαση της ΔΕΘ, στα «πέντε εμβληματικά έργα της νέας περιόδου» και πως σχετικά με το θέμα, θα υπάρξουν κυβερνητικές εξαγγελίες. Όπως είπε, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο εκθεσιακό κέντρο, με σύγχρονες προδιαγραφές, που θα καλύπτει τις εκθεσιακές ανάγκες, θα συμβάλει στην εξωστρέφεια της πόλης και θα δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη ενώ τόνισε πως η ανάπλαση, βάσει το σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης, θα αποδώσει στην πόλη το 50% του χώρου της ΔΕΘ το οποίο οι «Θεσσαλονικείς θα απολαμβάνουν ως ελεύθερο χώρο πρασίνου και αναψυχής».

Βάσει και των στοιχείων που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα προκηρυχθεί ο σχετικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμό. Το χρηματοδοτικό πλαίσιο θα έχει σχηματοποιηθεί μέχρι το 2021 και τα έργα θα ξεκινήσουν το 2022 ώστε η Θεσσαλονίκη το 2026 να γιορτάσει τα 100 χρόνια της ΔΕΘ, σε ένα νέο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο.

Σε ότι αφορά τη φετινή ΔΕΘ, στην 84η διοργάνωση από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Ινδία, θα συμμετέχουν περίπου 1600 εκθέτες έναντι 1494 πέρσι. Υπάρχουν κρατικές και διεθνείς συμμετοχές από 18 χώρες ενώ τις εθνικές συμμετοχές εκπροσωπούν 308 ελληνικές επιχειρήσεις και 43 επιμελητήρια. Η τιμώμενη χώρα η Ινδία, θα παρουσιαστεί στο περίπτερο 13 με 80 επιχειρήσεις εκθέτες από διάφορους κλάδους, από την υψηλή τεχνολογία μέχρι και τον πρωτογενή τομέα. Επίσης η φετινή ΔΕΘ εκτός από το εκθεσιακό εμπορικό κομμάτι, καλύπτει και πολλούς άλλους τομείς όπως τη μηχανοκίνηση, την ενέργεια, την εκπαίδευση και τη γαστρονομία, ενώ θα υπάρξουν και πάμπολλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η γενική είσοδος είναι 7 ευρώ και θα υπάρχουν μειωμένες τιμές για τρίτεκνους, ΑΜΕΑ και οικογένειες, αλλά και κατά την προσέλευση τις καθημερινές από 4μμ-6μμ.

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου και η πρέσβης της Ινδίας, Σάμα Τζάιν, τόνισε πως η συμμετοχή της Ινδίας ως τιμώμενο πρόσωπο στη φετινή ΔΕΘ, είναι ξεχωριστό γεγονός καθώς σε ένα κόσμο γεμάτο ανταγωνισμό και συγκρούσεις, η επικοινωνία μεταξύ των λαών προάγει τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Τόνισε επίσης πως για την Ελλάδα, η επαφή με την Ινδία είναι ένα σημαντικό οικονομικό  βήμα καθώς η χώρα της αριθμεί 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους, είναι η 6η οικονομία στον πλανήτη και είναι μία δυναμική χώρα με το 65% του πληθυσμού κάτω από 35 ετών. «Είμαστε μία μεγάλη χώρα με 23 εθνικές γλώσσες και 29 πολιτείες αλλά και μια οικονομία που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα» τόνισε και σημείωσε πως η Ινδία μπορεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην ναυσιπλοΐα, τον τουρισμό, του εκπαίδευση την κινηματογραφία κ.α.

Κ.Ζέρβας: Απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης

Από την πλευρά του, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας χαρακτήρισε ως μονόδρομο την ανάπλαση τη ΔΕΘ και τόνισε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα στηρίξει το σχέδιο. Κάλεσε επίσης τους διαδηλωτές του Σαββάτου, και γενικά όσους σκοπεύουν τις ημέρες της Έκθεσης να διοργανώσουν διαδηλώσεις, να μη δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της πόλης και των επιχειρήσεων.

Υπέρ της εξασφάλισης σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, τάχθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, τονίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι, έχοντας εξασφαλίσει ήδη σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, να συμβάλλουμε και σε αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο, χρηματοδοτώντας την κατασκευή νέων σύγχρονων εκθεσιακών εγκαταστάσεων». Επίσης τόνισε πως η Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας σχεδιάζει τη συνολική αξιοποίηση και ενοποίηση του συνόλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι.

Στο μεταξύ οι εργασίες στα διάφορα περίπτερα της ΔΕΘ συνεχίζονται κανονικά. Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες από το μικρό οδοιπορικό εντός της ΔΕΘ…

 

Φ.Δ.