8η Προβολή για την Κινηματογραφική Λέσχη με την ταινία «Ιάκωβος ο ψεύτης»

Η Κινηματογραφική λέσχη Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της και τους φίλους της, στην 8η προβολή για τη σεζόν 2018-2019 με την ταινία Ιάκωβος ο ψεύτης.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 στις 21:00 στον κινηματογράφο Βακούρα Ι, την ταινία θα προλογίσει ο κριτικός Κώστας Καρδερίνης.

Μετά την προβολή θα γίνει «Γιορτή Βασιλόπιτας» με κρασάκι… Χορηγός τα φημισμένα κρασιά Βιβλία Χώρα.

Η ταινία

Αν. Γερμανία 1974 Διάρκεια: 100’
Σκηνοθεσία: Frank Beyer
Πρωταγωνιστούν: Vlastimil Brodský , Erwin Geschonneck , Henry Hübchen

Προς το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, σε ένα εβραϊκό γκέτο που βρίσκεται σε κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ο εβραίος Ιάκωβος ακούει τυχαία από το γερμανικό ράδιο ότι οι Ρώσοι νικούν στο Μέτωπο και πλησιάζουν προς το μέρος τους. Όταν μεταβιβάζει την είδηση στους συγκρατούμενούς του, κανείς δεν το πιστεύει. Έτσι για να γίνει πιστευτός, τους λέει πως ο ίδιος είναι κάτοχος ραδιοφώνου.

Η είδηση κυκλοφορεί αμέσως σ’ ολόκληρο το γκέτο και ο Ιάκωβος γίνεται ξαφνικά το πιο σημαντικό πρόσωπο, στο οποίο οι απελπισμένοι Εβραίοι εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους. Έτσι, ο Ιάκωβος υποχρεώνεται να επινοεί συνεχώς ειδήσεις για την εξέλιξη των μαχών. Τα νέα ανεβάζουν το ηθικό της κοινότητας και ο Ιάκωβος βρίσκεται στο δίλημμα να αποκαλύψει την αλήθεια ή να τους κρατήσει στην εφησυχαστική πλάνη τους…

Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1977
Αργυρή Άρκτος α’ Ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1975
Υποψήφια για Χρυσή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1975