95 εκατ. δολ. θα πληρώσει η Deutsche Bank για να κλείσει η υπόθεση φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ

Η Deutsche Bank συμφώνησε να πληρώσει 95 εκατομμύρια δολάρια (90,3 εκατ. ευρώ) για να επιλύσει μια μήνυση της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία κατηγορεί τη γερμανική τράπεζα για φοροδιαφυγή, αφού χρησιμοποίησε “χρεοκοπημένες” εταιρείες-κελύφη για να αποκρύψει σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις της από την αμερικανική εφορία (IRS) το 2000.

Η Deutsche Bank ομολόγησε επίσης ότι προσπάθησε να “φορτώσει” στις εταιρείες αυτές τις φορολογικές της υποχρεώσεις που απέρρεαν από την τότε νέα αγορά μεριδίου στη φαρμακευτική εταιρεία Bristol-Myers Squibb. Η συμφωνία επιλύει μια δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε με μήνυση κατά της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2014, με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση επιδίωξε να αποζημιωθεί με 190 εκατομμύρια δολάρια (180,6 εκατ. ευρώ) σε φόρους, πρόστιμα και τόκους.

Η συμφωνία αποτελεί το πιό πρόσφατο βήμα στην προσπάθεια της τράπεζας να επιλύσει νομικά θέματα τα οποία σε πρόσφατους μήνες έχουν αυξήσει την ανησυχία των επενδυτών της για το μέλλον της, και ιδιαίτερα για το αν έχει επαρκή κεφάλαια. Τον περασμένο μήνα, η Deutsche Bank συμφώνησε κατ’ αρχήν να πληρώσει 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια (6,8 δις ευρώ) για να επιλύσει μια αμερικανική δίωξη για την πώληση τοξικών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.