Στους δρόμους την Πέμπτη δάσκαλοι και καθηγητές

Για ένα καλύτερο σχολείο παλεύουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που κατεβαίνουν αύριο σε κινητοποιήσεις, οι πρώτοι με 24ωρη απεργία και οι δεύτεροι με στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00. Για αυτό το λόγο θα συγκεντρωθούν στις 12.30 στο υπουργείο Παιδείας ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στο πλευρό των ομοσπονδιών τάσσεται και η ΑΔΕΔΥ, η οποία στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, οι επικοινωνιακές ακροβασίες του Υπουργείου, η παιδαγωγίζουσα γλώσσα που χρησιμοποιεί και το τάχα κοινωνικό πρόσημο των αλλαγών που εφαρμόζει, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια πως όλες αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στο να μειωθεί η ανά μαθητή δαπάνη του Κρατικού Προϋπολογισμού για τα Δημόσια Σχολεία, που αποτελεί κυρίαρχη δέσμευση στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που υλοποιείται. Κι έτσι, από το Νηπιαγωγείο ως το Δημοτικό κι από το Γυμνάσιο έως το Λύκειο, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της δραματικής αποδόμησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού έργου, η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και η ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών του συνθηκών».

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αντιδρά στο νέο τύπο ολοήμερου στην προσχολική αγωγή, καθώς θεωρεί ότι διαλύει το θεσμό, επιβάλλει 25ωρο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας ενός νηπιαγωγείου ενώ παράλληλα δεν προχωρά σε καμία επίλυση των τεράστιων κτιριακών προβλημάτων. Σε ό,τι αφορά την επάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού, η ΔΟΕ παραδέχεται ότι με τις προσλήψεις αναπληρωτών καλύπτονται σε γενικές γραμμές τα λειτουργικά κενά, ωστόσο, θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στη μείωση των διδακτικών ωρών από το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν χαθεί 60 ώρες την εβδομάδα σε κάθε σχολείο, κάτι που συνεπάγεται 3.500 λιγότερους εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια.

Η ΟΛΜΕ, από την πλευρά της, θέτει μια σειρά αιτήματα για τη βελτίωση των γυμνασίων και λυκείων, τα οποία είναι τα εξής:

-Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

-Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία.

-Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών σε μία φάση σε όλα τα λειτουργικά κενά.

-Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

-Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

-Στήριξη της Ειδικής αγωγής.

-Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. Διεκδικούμε 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια. Απόσυρση των εγκυκλίων για τις προϋποθέσεις λειτουργίας Ο.Π για τα ΓΕΛ. και των τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ.

-Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.

-Επαναφορά της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων στα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής.

-Εξασφάλιση όλων των νόμιμων εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στις υπηρεσιακές μεταβολές του Σεπτέμβρη τα οποία παραβιάζονται με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

-Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού εκτός ΠΥΣΔΕ.

-Ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών στην εκπαίδευση που επιβάλλονται από τους δανειστές και εφαρμόζονται από την κυβέρνηση.

-Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...