Άγνοια νόμου επικαλείται η Τόνια Μοροπούλου για τη σύνταξη που εισέπραττε παράνομα

Σύνταξη άγαμης θυγατέρας επί σχεδόν επτά χρόνια δίχως να τη δικαιούται λάμβανε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στα Δωδεκάνησα Αντωνία Τόνια Μοροπούλου όπως προκύπτει από έγγραφο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων ΕΤΑΑ το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Documento.

Μάλιστα το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει ανέρχεται σε 71.051 ευρώ με την ίδια να έχει κινηθεί δικαστικά και να υποστηρίζει πως ουδέποτε είχε ενημερωθεί για την αλλαγή της νομοθεσίας το 2010 η οποία έθετε περιορισμούς στην καταβολή της σύνταξης.

Η καταγγελία που έφτασε στην εφημερίδα Documento συνοδευόταν από ένα έγγραφο του ΕΤΑΑ Τομέας Μηχανικών και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Συντάξεων και Ασφάλισης τμήμα Απονομής Κύριας Σύνταξης.

Το έγγραφο έφερε ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 20 17 και είχε αποδέκτη την κ Μοροπούλου ενώ παράλληλα κοινοποιούνταν στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και ειδικότερα στο τμήμα Λογιστηρίου.

Το θέμα του συγκεκριμένου εγγράφου είχε να κάνει με την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων.

Ειδικότερα σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο του εγγράφου η κ. Μοροπούλου λάμβανε παρανόμως σύνταξη από το ταμείο από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2017.

«Σας γνωρίζουμε ότι μετά τον έλεγχο της Υπηρεσίας μας κατ εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι η σύνταξή σας αναστέλλεται από 01- 08-20 1 0 και ως εκ τούτου πρέπει να επιστραφεί στο Ταμείο ποσό αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίμαχο έγγραφο Πράγματι το 2010 ψηφίστηκε ο νόμος 3863/2010 με τον οποίο προβλέπονταν περιορισμοί στην καταβολή των συντάξεων σε άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες ανάλογα βέβαια με τα εισοδήματά τους

Η ίδια υποστηρίζει στο Documentο ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο.

«Ενημερώθηκα ότι θα πρέπει να επιστραφεί το ποσό αυτό την ημέρα που πήγαινα στην Ιερουσαλήμ να παραδώσω το κουβούκλιο (σ.σ. είχε αναλάβει την αναστήλωση του Πανάγιου Τάφου). Επειδή δεν μπορούσα να πάω να κάνω διακανονισμό ανέθεσα σε δικηγόρο το συγκεκριμένο θέμα τα οποίο είναι σε ένδικη διαδικασία και θα λυθεί στο δικαστήριο» δήλωσε η κ Μοροπούλου.

Μάλιστα είπε ότι δεν έχω κάνει κάτι παράνομο ούτε αποτελεί σκάνδαλο και υποστηρίζει πως επειδή το θέμα θα λυθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης γι’ αυτό δεν προχώρησε σε διακανονισμό με το ταμείο.

Η κ Μοροπούλου επικαλείται μάλιστα άγνοια νόμου και υποστηρίζει ότι ουδέποτε ενημερώθηκα ότι η νομοθεσία έχει αλλάξει και ότι δεν θα έπρεπε να λαμβάνω το ποσό της σύνταξης.

Το επιχείρημα ότι δεν είχε ενημερωθεί από το ταμείο υποστήριξε στο Documento και η δικηγόρος της Σοφία Μακάρη.