Αλ. Τσίπρας: Αγύρτες, αναξιόπιστοι και εθνικά επικίνδυνοι όσοι υποκριτικά διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν είναι πατριωτισμός να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος και να βάζεις μπροστά το κομματικό συμφέρον» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Σέβομαι όλους εκείνους που έχουν διαφορετική θέση και άποψη στο συγκεκριμένο θέμα. Όχι όμως όσους προσποιούνται και καταφανώς κοροϊδεύουν και αλλάζουν θέση με γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Αυτοί τους χαρακτηρίζω αγύρτες, πολιτικά αναξιόπιστους και εθνικά επικίνδυνους για τον τόπο» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ορισμένοι που επί 20 ολόκληρα χρόνια διακήρρυτταν αυτό που λέγαμε «εθνική γραμμή» και σήμερα παριστάνουν ότι διαφωνούν. Η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη».

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας  «από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε στην συνέχεια ότι η κυβέρνηση «έπραξε  το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό», συμπληρώνοντας ότι ο  πατριωτισμός «δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς την δικιά σου πατρίδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για υποκριτές και καιροσκόπους στα μεγάλα εθνικά θέματα οι οποίοι βάζουν το κομματικό όφελος μπροστά.

Για τον Πάνο Καμμένο

“Γνώριζα εξ αρχής ότι η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική, από την πρώτη στιγμή αυτής της δύσκολης αλλά αναγκαίας διαπραγμάτευσης. Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα”, είπε για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

“Ο ίδιος εξάλλου είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι στο πλαίσιο της γραμμής της σύνθετης ονομασίας είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Η διαφωνία του αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του”, παρατήρησε και συνέχισε: “Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Γιατί η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.

Πιστεύω ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση. Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες.

Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του”.

Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για «αποστάτες», λόγω οικογενειακής παράδοσης, κάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τις κατηγορίες περί «αποστασίας» που διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Εσείς ειδικά θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγω οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κύριε Μητσοτάκη». «Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει την κίνηση βουλευτών που στηρίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες, όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έχει προσωπική ευθύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος από πολιτική τύφλωση επιλέγει να διχάσει τον ελληνικό λαό». Επίσης ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να καταδικάσει την οργανωμένη επίθεση που δέχονται οι βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία.

Όπως είπε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός «στη χώρα μας η δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται».