Αλ. Τσίπρας: Εγκαινιάσαμε με την Κύπρο και την Ιορδανία μια συνεργασία με στρατηγική προοπτική

«Σήμερα εγκαινιάζουμε μια εξαιρετική πρωτοβουλία, σε μια περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής αυτή συνεργασία θέλουμε να έχει στρατηγική προοπτική και γι’ αυτό πρέπει να βασίζεται –και βασίζεται- σε γερά θεμέλια», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στην πρώτη συνάντηση Κορυφής, σε τριμερές επίπεδο, Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.

Και συνέχισε: «Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία, δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Πάνω σε αυτούς τους δεσμούς, λοιπόν, θέλουμε να δουλέψουμε. Δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Οπως είπε, μίλησαν για το συριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί, το συντομότερο δυνατό, ειρήνη και να τεθούν τα θεμέλια για ένα μέλλον δημοκρατίας και συμφιλίωσης και «για την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, σε σχέση με το προσφυγικό και βεβαίως την ανάγκη που υπάρχει, η Διεθνής Κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών. Μην ξεχνάμε ότι η Ιορδανία, αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Και βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος σηκώνουν το βάρος ως χώρες πρώτης γραμμής στα σύνορα τα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηκώνουν το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης».

Ακόμη, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας της περιοχής μας και ιδιαίτερα των φαινομένων της διεθνούς τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε την διαδικασία της  Άκαμπα και προωθούμε πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα, όπως, για παράδειγμα, η πρωτοβουλία της Διάσκεψης που διοργανώσαμε στη Ρόδο, το Υπουργείο Εξωτερικών.

Για το Μεσανατολικό, είπε ότι «η λύση που στηρίζουμε, η λύση που προωθούμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία αυτή του διαλόγου για λύση δύο κρατών, όπου το Παλαιστινιακό κράτος θα συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα. Και τονίσαμε ότι όλες οι προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας πρέπει να κατευθύνονται σε αυτή την προσπάθεια, για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Οσον αφορά το Κυπριακό τόνισε «τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Η Τουρκία πιστεύω ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο και στις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

«Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Βασιλιά Αμπντάλα συμφωνήσαμε, επίσης, να επεκταθεί η τριμερής μας συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, στον τομέα της Γεωργίας, των Ιχθυοκαλλιεργειών, του Τουρισμού, της Εμπορικής Ναυτιλίας, της Προστασίας Αρχαιοτήτων και της Υγείας», είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

-Υπογράψαμε, σήμερα, Μνημόνιο Κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο θέτει τις βάσεις και τις κατευθύνσεις της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα αυτό.

-Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία για τα ζητήματα του Τουρισμού και εμπειρία και ενθάρρυνση συνεργειών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων, για να στηρίξουμε κοινά προγράμματα.

-Αποφασίσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών. Γι΄ αυτό, υπογράψαμε σήμερα και Σύμφωνο Αμοιβαίας Αναγνώρισης Πιστοποιητικών Ναυτικής Ικανότητας, ανάμεσα σε Ελλάδα-Ιορδανία και Κύπρο-Ιορδανία.

-Αναγνωρίστηκε ακόμη η ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων, όπως είπα,  και διατήρησης και ανάπτυξης των ιστορικών και αρχαιολογικών τοποθεσιών, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών μας, της περιοχής μας.

-Και τέλος, συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στον σημαντικό τομέα της Υγείας, μέσω ανταλλαγής εμπειρίας και γνώσης και με έμφαση στους τομείς της πρόληψης και της καταπολέμησης ασθενειών.

Και κατέληξε αναφερόμενος στη «δυναμική που μπορεί να έχει αυτή η συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή. Μια δυναμική που μπορεί να έχει ουσιαστική επίδραση όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας, αλλά να παίξει και έναν ρόλο – καταλύτη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και, γιατί όχι, ρόλο – καταλύτη και για την επίλυση κρίσεων σημαντικών που βασανίζουν αυτή την περιοχή για πολλές δεκαετίες».

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...