Αλ. Τσίπρας: Εθνικός στόχος η ανάκτηση της εργασίας

«Η πιο σημαντική θετική είδηση τα τελευταία χρόνια είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Εργασίας.

Ακόμη, ανέφερε ότι «αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι αποτελέσματα που έχουν έρθει από μόνα τους, αλλά κρύβεται πίσω από αυτά μια προσπάθεια με σχέδιο και με πολύ μεγάλες δυσκολίες».

Ο  κ. Τσίπρας είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  η ανεργία τον Απρίλιο έφτασε το 21,7%, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά υψηλό, αλλά το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2012 και ενώ τον Απρίλιο του 2014 ήταν 27,2%.

Από τότε, πρόσθεσε, έχουμε μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες της ανεργίας και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού της ανεργίας των νέων.

«Είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγος για βάσιμες προσδοκίες ότι η αποκλιμάκωση στο εξής θα είναι πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως.

O ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του μέσου πολίτη».

Επίσης επισήμανε ότι «το Σώμα Επθεώρησης Εργασίας σκοπίμως διαλύθηκε στα πρώτα χρόνια της κρίσης» και προανήγγειλε την ενίσχυσή του το επόμενο διάστημα.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ληφθούν μέτρα «όπως αποκλεισμός από κάθε δημόσια χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία» ενώ για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους προανήγγειλε πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει περίπου 50.000 άτομα που αυτή τη στιγμή είτε είναι σε επίσχεση εργασίας είτε τους οφείλονται αρκετοί μήνες δεδουλευμένων.

Επίσης αναφέρθηκε στην «ψευδή απασχόληση», περιπτώσεις κατά τις οποίες μισθωτοί “μεταμφιέζονται” σε αυτοαπασχολούμενους πρόβλημα το οποίο όπως είπε αντιμετωπίζεται συστηματικά. Επίσης ανέφερε ότι θα δίνονται κίνητρα επιδότησης στους εργοδότες ώστε να μετατρέψουν τα μπλοκάκια σε μισθωτή εργασία.