Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να λύσουμε το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ αλλά και να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό

«Είμαστε δυο άνθρωποι που ανήκουμε σε μια νέα γενιά, δυο προοδευτικοί πρωθυπουργοί σε μια δύσκολη γειτονιά. Προσπαθούμε να προβάλλουμε αυτά που μας ενώνουν και να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Θέλουμε να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει μπροστά η περιοχή στον 21ο αιώνα και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια. Αυτή είναι η ευθύνη της Ελλάδας ως μιας δύναμης σταθερότητας στην περιοχή. Μας παρακολουθούν πολλοί και στις δυο χώρες, με αγωνία και σκεπτικισμό αλλά και με ελπίδα, και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα αναζητήσουμε λύση στις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει όχι απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος, αλλά να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις που δεν θα αφήνουν τέτοια περιθώρια για το μέλλον. Ο Ζόραν με διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση, κι εγώ να προωθήσω διαδικασίες που είχαν ανασταλεί. Για να προχωρήσει η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και κατέληξε: «Οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα εντατικοποιηθούν, ανάμεσα σε αυτά και το άνοιγμα της διάβασης των Πρεσπών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Ζάεφ για τη συνάντησή μας, την πρώτη μετά εφτά χρόνια, η οποία θα ανοίξει προοπτικές για το μέλλον».

Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Γιάννης Κολεσίδης