Αλ. Τσίπρας: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Το ολιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, η στρατηγική, δηλαδή, της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, που αποτελεί, ουσιαστικά, ένα manual στο οποίο συμπυκνώνεται η επεξεργασία που προέκυψε από τα υπουργεία τα τελευταία χρόνια και η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω των αναπτυξιακών συνεδρίων παρουσιάζεται στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, είναι ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο. Το κομβικότερο ζήτημα σήμερα, είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισήγησής του».

«Έχουμε πλέον, πλούσια εμπειρία από το κυβερνητικό έργο και την καθημερινή δουλειά στα υπουργεία. Έχουμε όμως, και την εμπειρία των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, που τον τελευταίο χρόνο, απ΄ άκρη σε άκρη της χώρας, έχουν αφήσει πλούσια και απτά συμπεράσματα» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Αυτή η δουλειά που έχει γίνει, έχει αποτυπωθεί σε ένα Σχέδιο το οποίο καλείται σήμερα να συζητήσει και να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο. Το σχέδιο αυτό θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup».

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης. Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει διαφανεί. Στη συνέχεια βρίσκονται οι στόχοι: Η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Στο Σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς όπου εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό: Μεταποίηση, βιομηχανία, αγροδιατροφή, τουρισμός, ναυτιλία, φάρμακο, logistics, καινοτομία, start-ups, υποδομές, ενέργεια.

Στο πρώτο σκέλος του Σχεδίου βρίσκονται τομές στο επίπεδο της νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις. Από τον Αναπτυξιακό Νόμο, τη μέριμνα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και πρωτοβουλίες που κινούνται στον άξονα: Απλοποίηση–Διαφάνεια–Αποτελεσματικότητα–Επιτάχυνση Διαδικασιών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εξόχως κρίσιμη για την κυβέρνηση είναι η κοινωνική πολιτική. «Στόχος μας δεν είναι απλώς η ευημερία των δεικτών αλλά να περάσουμε και στην ευημερία των ανθρώπων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Αναπτυξιακό σχέδιο στοχεύει και στο πέρασμα από την ευημερία των δεικτών, στην ευημερία των ανθρώπων. Με πρωτοβουλίες στήριξης της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Στόχος, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας αλλά και η αποκατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών Στόχος, σε ορίζοντα 3ετίας (το 2021), να περιοριστεί στο 5% η αδήλωτη εργασία.

Η αναπτυξιακή στρατηγική στοχεύει σε δημιουργία περισσότερων αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες

Στο κείμενο, παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό. Και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά. Κεντρικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λέξη κλειδί, “τα μέσα” που έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της μας και μπορεί να αξιοποιήσει. «Το σχέδιο εδώ αναφέρεται στις θεσμικές αλλαγές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Η χώρα έχει πλέον στη διάθεση της -εκτός από τους πόρους από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ- το πακέτο Γιούνκερ με επενδύσεις αξίας 8 δισ., την ΕΤΕπ με επενδύσεις που θα αποφέρουν σύμφωνα με την τράπεζα έως και 20 δισ. την τριετία και 2,5 δισ., σε πρώτη φάση, από την EBRD».

«Πέρα από όσα περιλαμβάνει το σχέδιο, διαρκής μέριμνα και προτεραιότητά μας είναι να δοθεί όραμα στους ανθρώπους. Γι’αυτούς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής« υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι  η Ελλάδα επιστρέφει, με σχέδιο, με σταθερά βήματα και με ευθύνη.