Αλλάζουν το χαρακτήρα των εφήβων τα ηλεκτρονικά με βίαιο περιεχόμενο

Αλλαγές στο χαρακτήρα των εφήβων, που μπορεί να είναι και μόνιμες, προκαλούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με βίαιο περιεχόμενο, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις των ΗΠΑ. Η εν λόγω έρευνα ανέλυσε τις επιπτώσεις που έχει η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών διαφόρων περιεχομένων στην ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά των εφήβων.

Οι επιστήμονες χώρισαν σε 2 ομάδες 44 εφήβους και τους έβαλαν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στη μία ομάδα έδωσαν παιχνίδια με βίαιο περιεχόμενο και στην άλλη με ενδιαφέροντα παιχνίδια αλλά χωρίς βίαιο περιεχόμενο.

Τα παιδιά έπρεπε να παίξουν για μισή ώρα προκειμένου οι ειδικοί να μελετήσουν με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου τους. Να σημειωθεί ότι με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας οι επιστήμονες μπορούν να δουν και να ταυτοποιήσουν τις όποιες μεταβολές συμβαίνουν στον εγκέφαλο και ενεργοποιούνται από διάφορες λειτουργίες ή ασχολίες μας.

Μείωση συγκέντρωσης και αυτοελέγχου

Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα όπως σημείωσαν οι επιστήμονες, καθώς όπως διαπιστώθηκε, οι έφηβοι που έπαιξαν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με βίαιο περιεχόμενο είχαν σημαντική μείωση της ενεργοποίησης των περιοχών του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνες για τον αυτοέλεγχο, τη συγκέντρωση, τη συναισθηματική διέγερση και τις αναστολές. Όπως είπαν οι ειδικοί, παρατήρησαν ότι στα παιδιά αυτά ενεργοποιήθηκαν οι δομές του εγκεφάλου τους που εμπλέκονται με τη συναισθηματική διέγερση και την αναστάτωση.

Αντίθετα, στους εφήβους που ναι μεν το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ήταν ενδιαφέρον όχι όμως βίαιο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι δεν υπήρχαν αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου τους που ελέγχουν τον αυτοέλεγχο, τις αναστολές, τη συναισθηματική διέγερση και τη συγκέντρωση.

Μόνιμες αλλαγές στο χαρακτήρα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βραχυπρόθεσμα αυτές οι επιδράσεις στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλούν μόνιμες αλλαγές στο χαρακτήρα των παιδιών, ωστόσο πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να πιστοποιηθεί η μονιμότητα των αλλαγών στο χαρακτήρα των εφήβων αυτών και η τελική επίδραση στη συμπεριφορά τους.

Λαμβάνοντας υπόψη, όπως είπαν, την επαναλαμβανόμενη συμμετοχή των παιδιών σε βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, δημιουργούνται ανησυχίες και μάλιστα δικαιολογημένες αναφορικά με την επιθετικότητα, το θυμό αλλά και την αποδοχή της βίας, καθώς επίσης τη μείωση του αυτοελέγχου και της συγκέντρωσης που παρατηρούνται σε αυτά τα παιδιά και το γεγονός ότι αυτά τα συναισθήματα μακροπρόθεσμα ίσως να είναι μόνιμα.

Η μελέτη θεωρήθηκε από τις πλέον σημαντικές στον τομέα της, καθώς είναι η πρώτη που τεκμηρίωσε με αντικειμενικά κριτήρια τις λειτουργικές επιδράσεις των «σκληρών» βίαιων ηλεκτρονικών παιχνιδιών στον εφηβικό εγκέφαλο.