Άμεση λύση υποσχέθηκε ο Κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή Αγώνα 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών

Μια ακόμη μεγάλη νίκη πέτυχε η Επιτροπή Αγώνα των 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, καθώς έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο θα επιληφθεί του θέματος άμεσα, από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, ώστε να γίνει έλεγχος στις ήδη υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις, να γίνει μια έκθεση – πραγματογνωμοσύνη και από το Σεπτέμβρη η κατάσταση να αλλάξει για τους μικρούς μαθητές.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε, με τη συμβολή του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και του διευθυντή του Γ. Αγγελόπουλου, η Επιτροπή Αγώνα με τον κ. Γαβρόγλου στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης χτες, 28 Φεβρουαρίου 2019, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια επιτυχία για την περιοχή των Συκεών, καθώς το θέμα της έλλειψης σχολικών υποδομών απασχολεί τους γονείς και τους κατοίκους πάρα πολλά χρόνια.

Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου συνέβαλε στην πλήρη ενημέρωση του υπουργού Παιδείας για το θέμα της σχολικής στέγης, το οποίο γνωρίζει ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο δήμο Νεάπολης – Συκεών, αλλά και λόγω της θητείας της ως καθηγήτριας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Παρόντες ήταν εκτός από τον κ. Γαβρόγλου, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα του 1ου-5ου, αλλά και του 3ου-6ου δημοτικών σχολείων Συκεών, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γ. Αγγελόπουλος, η αρχιτέκτονας του Γραφείου Πρωθυπουργού κ. Κακαγιά, ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών με την παράταξη «Άλμα στο Μέλλον», Λάζαρος Ωραιόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Συκεών Γ. Πανόπουλος.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα εξέθεσαν λεπτομερώς το ζήτημα έλλειψης σχολικής στέγης που απασχολεί την κοινωνία των Συκεών και κυρίως τους γονείς τα τελευταία 25 έτη, καθώς τα υπάρχοντα κτίρια δεν εξυπηρετούν τα παιδιά. Σύμφωνα με τους γονείς, η εξυπηρέτηση γίνεται με λεωφορεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δαπανώντας τεράστια χρηματικά ποσά. Ο υπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς για την παραχώρηση του οικοπέδου, την οποία πέτυχε η Επιτροπή Αγώνα με τις ενέργειές της και το αίτημά τους πλέον να κατασκευαστεί το διδακτήριο.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Λάζαρος Ωραιόπουλος, ο οποίος στηρίζει τον αγώνα των γονέων για τη λύση του προβλήματος σχολικής στέγης

Στη συζήτηση βοήθησε πολύ και η υφυπουργός Ελευθερία Χατζηγεωργίου, καθώς γνωρίζει το θέμα με λεπτομέρεια ως εκλεγμένη σύμβουλος στο δήμο Νεάπολης – Συκεών αλλά και από τη θητεία της ως εκπαιδευτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της περιοχής, δίνοντας μια αναλυτική περιγραφή, ενώ δεσμεύτηκε να παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα και από κοινού με τον υπουργό Υποδομών να προωθηθούν οι λύσεις.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, αφού άκουσε με προσοχή τους γονείς και την κ. Χατζηγεωργίου, έδωσε την υπόσχεση ότι άμεσα, την επόμενη εβδομάδα, οι Κτιριακές Υποδομές ΑΕ θα μεταβούν για έλεγχο στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ώστε να ετοιμαστεί μια πραγματογνωμοσύνη, και στη συνέχεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» η χρηματοδότηση κατασκευής του σχολείου ή έστω μια πρώτη φάση υλοποίησης λυόμενων κατασκευών για να εξυπηρετηθούν τουλάχιστον κάποια τμήματα του σχολείου.

Μάλιστα εξέφρασε την αγανάκτησή του όταν ενημερώθηκε από τα χείλη των γονέων για την απαράδεκτη κατάσταση την οποία βιώνουν οι μαθητές στα σχολεία των Συκεών και ειδικά στο 1-5ο δημοτικό σχολείο, ότι όταν βρέχει τρέχουν νερά στις αίθουσες, ότι αυλίζονται 500 παιδιά σε αυλές που είναι προορισμένες για 250 μαθητές, ότι κάνουν μάθημα σε αποθήκες, καθώς και ότι ο μισός δήμος δεν έχει σχολικά κτίρια και ότι όλα τα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε μαγαζιά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Τατιάνα Κυριακοπούλου

«Υπόσχομαι να συζητήσουμε, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα, εφόσον υπάρχει οικόπεδο, που είναι το πιο δύσκολο να βρεθεί, ώστε έστω με μια πρόχειρη κατασκευή να ξεκινήσουν κάποια τμήματα και στην πορεία να ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής του σχολικού κτιρίου. Την Τρίτη ή την Τετάρτη θα σας απαντήσω για την άμεση λύση και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για μόνιμη λύση, ώστε να μην είναι αυτή η κατάσταση το Σεπτέμβριο», είπε ο κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι όσον αφορά το 1ο-5ο δημοτικό σχολείο, δεν μπορεί να ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα εάν ο δήμος δεν επικαιροποιήσει την μελέτη που έχει συνταχτεί πριν από χρόνια.
Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος, Λάζαρος Ωραιόπουλος, έθεσε συνολικά το πρόβλημα με τη σχολική στέγη στο δήμο Νεάπολης – Συκεών, όπως λόγου χάρη στην περιοχή των Πεύκων, ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία μουσικού σχολείου στα όρια του δήμου.

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι το κόστος για τη δημιουργία μουσικού σχολείου είναι μεγάλο για τις εποχές που διανύουμε, προτείνοντας ως πιο εύκολη τη δημιουργία καλλιτεχνικού σχολείου. «Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω, αλλά ας μην το αποκλείσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό των γονέων όλο αυτό το διάστημα στάθηκε αρωγός η νέα παράταξη «Άλμα στο Μέλλον» με επικεφαλής τον Λάζαρο Ωραιόπουλο καθώς και οι παρατάξεις «Αύρα» και «Αλληλεγγύη Πολιτών».

Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεδριάσει σήμερα για να εκτιμήσει την κατάσταση και να καθορίσει το πρόγραμμα των διεκδικήσεων και των αγώνων της.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος να δημιουργηθεί μια εστία εκπαίδευσης και πολιτισμού, ένα σημείο αναφοράς και αναβάθμισης της περιοχής. Αυτή ήταν μια μεγάλη νίκη των γονέων και των κατοίκων της περιοχής.