Αναδίπλωση Γιακουμάτου μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του

Διευκρινίσεις έδωσε για τη δήλωσή του ότι η ομοφυλοφιλία είναι «κολλητική αρρώστια» ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος ζητώντας συγγνώμη από όσους εθίγησαν, κάνοντας ωστόσο ταυτόχρονα λόγο για «παραπληροφόρηση», «σπέκουλα» και «διαστρέβλωση»: «Επειδή γίνεται μεγάλη σπέκουλα και διαστρέβλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με συνέντευξη που παραχώρησα στην εφημερίδα ‘Παραπολιτικά’ ξεκαθαρίζω ότι: Δεν υπήρξα και δεν είμαι ομοφοβικός το οποίο δηλώνω ξεκάθαρα. Όπως δηλώνω ρητά, σέβομαι απόλυτα τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε ανθρώπου. Το επίμαχο σημείο αναφέρεται σε μια συζήτηση για τα πρότυπα. Είμαι 40 χρόνια ειδικός παθολόγος και δεν θα μπορούσα να πω ποτέ ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια. Έχω ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης και το νομοσχέδιο για την άρση οποιασδήποτε διάκρισης. Για όλους όσους εξαιτίας της παραπληροφόρησης όχι αθώων δημοσιογραφικών οργάνων εθίγησαν ζητώ συγγνώμη».

Ο σάλος ξέσπασε ύστερα από συνέντευξη του κ. Γιακουμάτου κατά την οποία ισχυρίστηκε πως «δεν έχει πρόβλημα» με την ομοφυλοφιλία και πως «έχει πολλούς φίλους» ομοφυλόφιλους, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν δύο είδη ομοφυλοφιλίας, από τα οποία το ένα είναι «κολλητική αρρώστια». «Ο ομοφυλόφιλος είναι δύο ειδών, για να το καταλάβετε ιατρικά: είναι ο επίκτητος και ο συγγενής, ο οποίος γεννιέται έτσι. Εκεί δεν μπορείς να αλλάξεις τίποτα, έτσι γεννήθηκε» ανέφερε ο κ. Γιακουμάτος στην επίμαχη συνέντευξη προσθέτοντας πως ανησυχεί για την προβολή «επιτυχημένων ομοφυλοφιλικών παραδειγμάτων» στην τηλεόραση.

Ακολούθησε σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  που ανάγκασε τη ΝΔ να «αδειάσει» τον κ. Γιακουμάτο: «Η @neademokratia σέβεται το σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε ανθρώπου», ανέβασε στο λογαριασμό του στο τουίτερ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Κικίλιας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης μέσω Τwitter, χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ.

«Απαράδεκτες», «προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και «εκτός του πλαισίου των αρχών και των αξιών του πολιτισμού μας», χαρακτήρισε τις δηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε πως  «το ερώτημα που προκύπτει μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Γιακουμάτου, είναι αν ο ρατσισμός και η ομοφοβία για την ΝΔ είναι “κολλητική ασθένεια”, απλή ίωση ή επιδημία. Την απάντηση οφείλει να την δώσει ο κ. Μητσοτάκης».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού έγραψε στο facebook: «Το διαβάζω και δεν το πιστεύω […] Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είναι ένας αυθόρμητος άνθρωπος που έχει επαφή με την πραγματικότητα και ελπίζω να βγει και να πει ‘έκανα λάθος’», έγραψε ο κ. Θεοδωράκης, λίγο πριν ο κ. Γιακουμάτος ζητήσει συγγνώμη.