Αναβάλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης αίματος – Εκκληση προς τους αιμοδότες από νοσοκομεία

Εκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες, καθώς στο Θεαγένειο αναβάλλονται αρκετά τακτικά χειρουργεία, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, απευθύνει η διευθύντρια της Αιμοδοσίας, Άννα Λαζαρίδου, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στην έλλειψη αίματος.

Έλλειψη αίματος όμως παρατηρείται στις  υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων όλης της χώρας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τις αιμοδοσίες 14 νοσοκομείων, τα αποθέματα αίματος ανέρχονται μόνο στο ένα με δύο πέμπτα των αποθεμάτων των “καλών” ημερών, όπως ανέφερε η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη.

“Στο ΑΧΕΠΑ γίνεται ο μοριακός έλεγχος αίματος από 29 υπηρεσίες αιμοδοσίας  της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Ωστόσο στο Κέντρο Αιμοδοσίας τους ΑΧΕΠΑ έχουμε στοιχεία για  τα αποθέματα μόνο  14 υπηρεσιών αιμοδοσίας και αυτά σήμερα ανέρχονται στο ένα με δύο πέμπτα των αποθεμάτων των καλών ημερών”  επισήμανε η κ. Ματάμη.

Όπως εξήγησε, συνήθως κατά την περίοδο των εορτών και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου σημειώνεται μείωση της προσέλευσης των αιμοδοτών, αλλά η αιμοδοσία ανακάμπτει μετά τις 15 Ιανουαρίου. Φέτος όμως, παρότι έχουν παρέλθει τα μέσα Ιανουαρίου, η έλλειψη εξακολουθεί να υφίσταται και αυτό μπορεί να αποδοθεί τόσο στις ιώσεις όσο και στον αποκλεισμό των αιμοδοτών λόγω κακοκαιρίας. Η κ. Ματάμη απευθύνει έκκληση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, εφόσον δεν έχουν κάποια ίωση, να προσέλθουν στο πλησιέστερο σε αυτούς νοσοκομείο και να δώσουν αίμα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.