Ανοιχτός Διάλογος για τον Πολιτισμό στην εκδήλωση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί»

Οι προγραμματικές θέσεις για τον Πολιτισμό της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί παρουσιάστηκαν σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο για τον Πολιτισμό στον οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, πρόεδροι μουσείων και οργανισμών συζητήθηκαν οι προτάσεις της δημοτικής παράταξης που αφορούν στον Πολιτισμό , εκφράστηκαν πολλές απόψεις και κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Την εκδήλωση  παρουσίασε η ηθοποιός Δανάη Κλειώ Οθωναίου και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η υφυπουργός εσωτερικών τομέα Μακεδονίας και Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης,  οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Νίκος Παρασκευόπουλος, ο προϊστάμενος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος, η Μαρία Ρεπούση, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς Δημήτρης Αρκούδης, εκπρόσωποι φορέων.

Στον ανοιχτό αυτό διάλογο για τον πολιτισμό συμμετείχε μέσω Skype η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά η οποία μίλησε για θέματα που οφείλει να διαχειριστεί η δημοτική αρχή όπως η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, ο τουρισμός, οι συγκοινωνίες, η καθαριότητα και το νερό ως δημόσιο αγαθό.

Η Υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στη δημιουργία μουσείων και αρχείων πολιτισμού, μεταξύ των οποίων  «Μουσείο Ολοκαυτώματος», «Μουσείο – Κέντρο διαλόγου για τον Οθωμανικό και Ισλαμικό Πολιτισμό», «Μουσείο – Κέντρο διαλόγου ερωτικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου», «Μουσείο Εθνικής και Αντιδικτατορικής Αντίστασης», «Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς».

Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξής παρεμβάσεις:

  1. Hub νέων καλλιτεχνών στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της στοάς του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με την πρόταση αυτή εξυπηρετούμε δυο στόχους όπως είπε: «αφ’ ενός την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του ίδιου του κτιριακού συγκροτήματος και αφ’ ετέρου στηρίζουμε νέους καλλιτέχνες, νέες δημιουργούς. Δίνουμε μια νέα ζωή σε ένα τόπο στο κέντρο της πόλης που ερήμωσε».
  2. «Προωθούμε την ιδέα αξιοποίησης του κτιριακού δυναμικού του Παπάφειου για την στέγαση ενός σύγχρονου Καλλιτεχνικού Σχολείου. Το Παπάφειο, ένα ιστορικό κτίριο της πόλης πρέπει να πάρει ξανά ζωή. Θα είναι ένα από τα στολίδια της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας των νέων της πόλης».
  3. «Και τέλος, θέλω να σταθώ στα Δημήτρια, το σημαντικότερο φεστιβάλ της πόλης και στα νέα φεστιβάλ με τα οποία θέλουμε να το πλαισιώσουμε. Είναι απόλυτη δέσμευσή μας η στήριξη των Δημητρίων αλλά αυτό απαιτεί βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, διαφάνεια, αυτονομία, οικονομική ενίσχυση και διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των δημιουργών. Η πόλη πρέπει να έχει ένα άρτιο φεστιβάλ που θα αποτελεί το ετήσιο γεγονός στην πολιτιστική ατζέντα και θα αποκτήσει με τον καιρό πραγματική διεθνή εμβέλεια».

«Ο προγραμματισμός μας για τα νέα φεστιβάλ δείχνει πως  σκεφτόμαστε να κάνουμε πράξη τις βασικές αρχές της συμπερίληψης και της αποκέντρωσης» τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου και αναφέρθηκε στο  Φεστιβάλ στην Νέα Παραλία, θεματικά φεστιβάλ στις κοινότητες, φεστιβάλ νεολαίας στην Τούμπα, φεστιβάλ των Λαών.

Το πρόγραμμά μας εμπνέεται από την ιδέα της «πολιτισμικής δημοκρατίας» είπε και «περιλαμβάνει προτάσεις που αποδεικνύουν πως ο πολιτισμός γίνεται στη πράξη μέσο για την διαμόρφωση της δημοκρατικής συνείδησης των πολιτών ή πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και των διακρίσεων».

«Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός του τρόπου διαχείρισης του πλούσιου πολιτισμικού κεφαλαίου που διαθέτει η πόλη. Κι αυτός ο σχεδιασμός περνά και μέσα από τον δημόσιο διάλογο.

Από αυτόν τον διάλογο που ανοίξαμε σήμερα εδώ, μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέσα σε αυτήν την αίθουσα θα τα συζητάμε όλα ΜΑΖΙ, ακόμα και μετά τις εκλογές. Ή μάλλον κυρίως μετά τις εκλογές, ως νέα δημοτική αρχή που θα είμαστε σε συνεχή διάλογο με το λαό της πόλης για να φτιάξουμε το μέλλον μας πιο όμορφο και πιο φωτεινό» κατέληξε η Κατερίνα Νοτοπούλου.