«Άνθρωπε η γη δέχεται απειλή, το τέρας ονομάζεται κλιματική αλλαγή»

Με πορεία από τον Λευκό Πύργο και κατάληξη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, μέσω της παραλιακής, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε γύρω στις 6.30μμ, στο χώρο πέριξ του Λευκού Πύργου μετά από κάλεσμα 33 οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, που συντονίστηκαν με πρωτοβουλία της οργάνωσης “Fridays For Future Thessaloniki”.

«Οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις, που στηρίζουν την διαμαρτυρία, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με στόχο την κατάθεση προτάσεων σε τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς που θα αφορούν στην βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ενώνουμε τις φωνές μας με εκατομμύρια νέους ανθρώπους από ολόκληρο τον πλανήτη μας για να ακουστεί ένα απλό μήνυμα: Ακούστε επιτέλους τους επιστήμονες! Ας σταματήσουμε να κωλυσιεργούμε» αναφέρουν στο κάλεσμα τους οι 33 οργανώσεις ενάντια στην Κλιματική Κρίση που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση.

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να καταλάβει ο κόσμος, οι πολίτες, πως το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε βρίσκεται σε οριακό σημείο» τόνισε η Ελισάβετ Φασούλα, από την οργάνωση “Fridays For Future Thessaloniki”, και σημείωσε πως και η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως να μειωθεί η χρήση του αυτοκινήτου, να αυξηθούν οι χώροι πράσινου αλλά και να ελεγχθούν ή και να σταματήσουν άμεσα δραστηριότητες βλαπτικές που ενισχύουν την κλιματική αλλαγή.

«Ένα δένδρο την ημέρα για να πάρει η γη αέρα»,

Στην πορεία που ακολούθησε προς το δημαρχείο, κυριάρχησαν συνθήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας, της λιγνιτικής καύσης και της καταστροφής των δασών. «Όχι στην πυρηνική, ήπια ενέργεια εναλλακτική», «Λιγνίτη λιγνίτη μας έκαψες το σπίτι», «Μάνα μας η γη, ακούστε την να μη καεί», «Ένα δένδρο την ημέρα για να πάρει η γη αέρα», και «Άνθρωπε η γη δέχεται απειλή, το τέρας ονομάζεται κλιματική αλλαγή» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά και με παλμό στην πορεία προς το δημαρχείο. Εκεί διαβάστηκε επιστολή των 33 οργανώσεων προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, στην οποία αναφέρονται συγκεκριμένα αιτήματα προς τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς όμως από το δήμο Θεσσαλονίκης δεν εμφανίσθηκε κάποιος για να παραλάβει την επιστολή-ψήφισμα και να δείξει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, είναι ανοικτός στους δημότες και ακούει και σέβεται τη φωνή εκατοντάδων πολιτών. Να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν νέοι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.

Ολόκληρη η επιστολή και τα αιτήματα των οργανώσεων:

Κύριε Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Βρισκόμαστε σε κλιματική έκτακτη ανάγκη και οφείλουμε να κινητοποιηθούμε τοπικά, εθνικά και παγκόσμια, άμεσα. Απευθυνόμαστε σε σας σε μια κρίσιμη καμπή της ανθρώπινης ιστορίας καθώς βρίσκεστε σε θέσεις ευθύνης. Η ευθύνη σας αυτή ξεπερνά τη θητεία σας στο όργανο που υπηρετείτε, ξεπερνά τη γενιά όσων σας ψήφισαν και ορίζει την κοινή τύχη του ανθρώπινου είδους. Θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων; Έχουμε μόλις 11 χρόνια μπροστά μας για να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά. Για μία μάχη που δεν αφορά πια τις μελλοντικές γενιές, αλλά την παρούσα.
Καθώς διαβάζεται αυτή την επιστολή οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η βιοποικιλότητα καταρρέει, ξηρασίες και τυφώνες γίνονται όλο και πιο βίαιοι, ο αέρας γίνεται ακατάλληλος για αναπνοή στις πόλεις αλλά και σε κάθε κυβικό μέτρο της ατμόσφαιρας, το επίπεδο της θάλασσας ολοένα και ανεβαίνει, τα δάση καίγονται από τη Σιβηρία στο Βορρά ως τη Λατινική Αμερική στο Νότο. Κι εμείς είμαστε ανάμεσα σε όλα αυτά, με πυρκαγιές στο Μάτι και στην Υμηττό στην Αττική, στην Εύβοια, στους Δελφούς, στη Λαμία, στη Λάρισα, στην Κέρκυρα,
στην Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καλοκαιρινό χαλάζι στη Χαλκιδική και περισσότερες βροχές στην Κρήτη απ’ ότι στην Σκανδιναβία! Πόσες ανθρώπινες ζωές χρειάζεται να χαθούν για να λάβετε σοβαρά μέτρα αντιμετώπισης για την Κλιματική Αλλαγή ;
Οι αναφορές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) είναι ξεκάθαρες: 50% μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030 είναι η μόνη μας ευκαιρία να αποφύγουμε την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας πάνω από τους 1,5°C και τις καταστροφικές συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη φύση. Ζούμε ακόμη σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Σήμερα, η Ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά
στη μεγαλύτερη κρίση που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ. Τα τελευταία 27 χρόνια παγκόσμιες συναντήσεις κορυφής διοργανώνονται με στόχο τη διατήρηση του μέλλοντός μας και εμείς ακόμη περιμένουμε να δούμε στην πράξη την στροφή προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι εκπομπές δεν έχουν μειωθεί αντιθέτως αυξάνονται ! Εμείς συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στο πετρέλαιο, να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα, να χρησιμοποιούμε πλαστικά μίας χρήσης και να αυξάνουμε την παραγωγή σκουπιδιών χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις επιστημονικές μελέτες που γίνονται σε βάθος τόσων ετών.
Κύριοι και Κυρίες,
Ενώνουμε τις φωνές μας με εκατομμύρια νέους ανθρώπους από ολόκληρο τον πλανήτη μας για να ακουστεί ένα απλό μήνυμα: Ακούστε επιτέλους τους επιστήμονες ! Ας σταματήσουμε να κωλυσιεργούμε! Θέλουμε να προχωρήσετε άμεσα και αποφασιστικά σε συγκεκριμένα μέτρα.

Ζητάμε / Προτείνουμε:

● Άμεση παύση και επ’ αόριστων απαγόρευση όλων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
● Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, με στόχο το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας να αποτελείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά τουλάχιστον 90% με ορίζοντα το 2030, με μελέτες που θα ληφθεί υπόψιν η αποφυγή καταστροφής προστατευόμενων περιοχών Natura.
● Η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει τη βιώσιμη γεωργία και την κατανάλωση φυτικών προϊόντων μέσω της λήψης κατάλληλων μέτρων όπως η μείωση της φορολογίας των φυτικών προϊόντων. Οι μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει ως ένα μεγάλο παράγοντα της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου την κτηνοτροφία (IPCC 2019 και UNCC 2019).
● Επιστημονικά μελετημένη αναδάσωση καμένων περιοχών. Το έτος 2019, εκτός από πολλά μέρη της Ελλάδας, υπήρξαν πυρκαγιές μεγάλων εκτάσεων σε φυσικούς πνεύμονες του πλανήτη (Αμαζόνιος, Σιβηρία-Αρκτικός). Οι καμένες δασικές εκτάσεις είναι πάνω από 100 εκατομμύρια στρέμματα σε όλο τον πλανήτη.
● Αύξηση των χώρων πρασίνου. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται κάτω από το όριο της έκτασης πρασίνου που αντιστοιχεί ανά κάτοικο στην Ευρώπη (στοιχεία 2015).
● Διαχείριση της αστικής γης από τη τοπική αυτοδιοίκηση με περισσότερη συμμετοχή των πολιτών ενισχύοντας παράλληλα την περιβαλλοντική πολιτική.
● Άμεση εφαρμογή ποδηλατικής πολιτικής και ελέγχου (Bypad), για την υλοποίηση μέτρων και υποδομών. Κατασκευή προστατευμένου πλήρους δικτύου ποδηλατοδρόμων διαχωρισμένο από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία.
● Ενίσχυση του τρίπτυχου της κυκλικής οικονομίας (reduce-reuse-recycle) και της τοπικοποίησης (τοπική παραγωγή και κατανάλωση).
● Αύξηση ποσοστού ανακυκλώσιμων απορριμμάτων / υλικών μέσω της διαλογής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τον ίδιο τον πολίτη σε ειδικά διαμορφωμένους κάδους (διαλογή στην πηγή), καθώς η Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΕ κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις με τα απορρίμματα να καταλήγουν 17%~18% στην
Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση και το υπόλοιπο 82~83% στους ΧΥΤΑ ή αποτεφρώνονται (στοιχεία 2016).
● Θεσμοθέτηση ένταξης υποχρεωτικών μαθημάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εντός του ωρολόγιου προγράμματος σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
● Χρηματοδότηση μελετών που θα δείξουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε διάφορους τομείς και τη δημιουργία εναλλακτικών προϊόντων και τεχνολογιών που θα ανατρέψουν την κατάσταση.
● Άμεση κήρυξη του Δήμου Θεσσαλονίκης σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης: η παράμετρος της μη επιδείνωσης της Κλιματικής Κρίσης θα πρέπει να διέπει όλες τις πολιτικές που αποφασίζει και εφαρμόζει ο Δήμος τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και της εφαρμογής τους.

Παραδείγματα:

  • o Άμεση επανεγκατάσταση του Κέντρου διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών στη Σίνδο, μετά την μεγάλη πυρκαγιά.
    o Αναδάσωση του Σεϊχ Σου μετά από την επιδρομή του tomicus piniperda (φλοιοφάγο έντομο) και την καταστροφή 1/10 του δάσους.
    o Εφαρμογή μέχρι το 2022, ζώνης χωρίς αυτοκίνητο σε όλη την έκταση του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης, την ενίσχυση της αξιοπιστίας της αστικής συγκοινωνίας και ήπιων μορφών μετακίνησης όπως το ποδήλατο.
    o Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του κέντρου επανάχρησης για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...