Αντιδράσεις φιλόζωων για τα εξοντωτικά πρόστιμα του δήμου Θεσσαλονίκης

Έντονες αντιδράσεις πολιτών και φορέων προκαλεί, το τελευταίο διάστημα, η «φοροεισπρακτική» πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση Ζέρβα του δήμου Θεσσαλονίκης, στα θέματα των ζώων συνοδείας, καθώς μέσω των προστίμων επιχειρείται κυρίως η… ευταξία και όχι η προστασία των ζώων και η καλή και αποτελεσματική λειτουργία της πόλης.

Η πρόσφατη απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης για την επιβολή προστίμων ύψους 300 ευρώ σε ιδιοκτήτες σκύλων, που τους αφήνουν ελεύθερους ακόμα και στα πάρκα, έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ της χρήσης του λουριού κατά τη βόλτα των ζώων, αλλά το θεωρούν αδιανόητο να επιβάλλεται πρόστιμο όταν ο σκύλος αφήνεται ελεύθερος σε κάποιο πάρκο. Φωτογραφίζουν δε ως υπεύθυνη για την επιβολή των εξοντωτικών προστίμων, την εντεταλμένη σύμβουλο για τα θέματα των αδέσποτων ζώων, Μαρία Αρβανιτίδου, δημοτική σύμβουλος της παράταξης, «Θεσσαλονίκη Μαζί», η οποία έχει αναλάβει να «τρέξει» το σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης για τα ζώα.

Οι ζωόφιλοι της πόλης «αισθάνονται υπό διωγμό…»

«Ο νόμος λέει πως η βόλτα πρέπει να γίνεται με λουρί και εμείς αυτό το σεβόμαστε» τονίζει η Εύη Καλαιτζίδου, πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου, «Νοιάζομαι», αλλά σημειώνει πως ο δήμος πριν από τα πρόστιμα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ενημέρωσης ή πρόληψης για τα θέματα των ζώων. «Πρόκειται καθαρά για ένα φοροεισπρακτικό μέτρο που εξοντώνει τους ιδιοκτήτες και στρέφεται κατά των αδέσποτων ζώων καθώς πολλές υιοθεσίες αδέσποτων ζώων έχουν ματαιωθεί από τον φόβο των προστίμων» τονίζει και καλεί τον δήμο να σκύψει με σοβαρότητα στο θέμα, μεριμνώντας πριν από τα πρόστιμα, για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, τα βιβλιάρια, τη φροντίδα των αδέσποτων και τα πάρκα όπου θα μπορούν να κυκλοφορούν, να κινούνται και να παίζουν ελεύθερα. Σημειώνει δε πως η νέα εντεταλμένη σύμβουλος για τα θέματα των αδέσποτων ζώων, Μαρία Αρβανιτίδου, δεν έχει ζητήσει τη συνεργασία των δύο φιλοζωικών οργανώσεων που συνεργάζονται με το δήμο Θεσσαλονίκης, δηλαδή το «Νοιάζομαι» και το «Καταφύγιο Ζώων», και πως το πρόγραμμα του δήμου για τη φροντίδα και τον έλεγχο των ζώων είναι «φτωχό» και αδύναμο, καθώς χρηματοδοτείται ετησίως με 50.000 ευρώ, όταν ο δήμος Νεάπολης Συκεών ξοδεύει 160.000 ευρώ και ο δήμος Καλαμαριάς 200.000. «Δεχόμαστε πολλά μηνύματα τις τελευταίες ημέρες από ζωόφιλους της πόλης που αισθάνονται υπό διωγμό από την νέα δημοτική διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μιας πόλης σύμβολο και μπροστάρισα στους αγώνες της ζωοφιλίας και της υποστήριξης των δικαιωμάτων των ζώων, μιας πόλης που απλόχερα μοίρασε τα φώτα του φιλοζωικού πολιτισμού. Υπό διωγμών και απαξίωση από την νέα εντεταλμένη σύμβουλου για τα αδέσποτα εκτός από τους ζωόφιλους είναι δυστυχώς και οι δύο φιλοζωικές οργανώσεις που εδρεύουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης» αναφέρει σε σημείωμα της στο διαδίκτυο η Εύη Καλαιτζίδου.

Ακυρώνονται υιοθεσίες αδέσποτων

«Η πολιτική των προστίμων είναι μία καθαρά εισπρακτική πολιτική που δεν βοηθάει, ούτε ενισχύει την προσπάθεια για την φροντίδα των ζώων, ειδικά των αδέσποτων» τονίζει ο σκηνοθέτης Κώστας Εφραιμίδης, που δέχθηκε πρόστιμα για τα τρία αδέσποτα σκυλάκια που φροντίζει, την ώρα που τα είχε βγάλει βόλτα σε πάρκο. «Δεν είμαστε αντίθετοι στη χρήση του λουριού κατά τη διάρκεια της βόλτας, διότι το ζώο μπορεί να τραυματισθεί, να τρομάξει και να φύγει ή άθελα του να φοβίσει κάποιον. Όμως το σκυλί που ζει σε διαμέρισμα, κάπου πρέπει να τρέξει, να εκτονωθεί, όπως σε ένα πάρκο» τονίζει και καλεί το δήμο Θεσσαλονίκης να αλλάξει  πολιτική, καθώς τα πρόστιμα έχουν ακυρώσει δεκάδες υιοθεσίες αδέσποτων ζώων. Να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης Κώστας Εφραιμίδης, που είναι γνωστός και για την δράση του σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη, «Θεσσαλονίκη Μαζί», της Κατερίνας Νοτοπούλου.  

Ενστάσεις για την πολιτική του δήμου Θεσσαλονίκης για τα ζώα, διατυπώνει και ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Σταύρος Μπουφίδης, επίσης υποψήφιος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί». «Δεν είναι παράνομο να βγάζεις το λουρί από τον σκύλο σου σε πάρκο αν το ελέγχεις και είσαι κοντά του, δεν έχει παιδιά και μαζεύεις τις ακαθαρσίες. Εξάλλου για τα παιδιά υπάρχουν οι παιδικές χαρές. Παράνομο όπως αναφέρει ο νόμος είναι η αφαίρεση του λουριού μόνο κατά τη βόλτα στον δρόμο ή σε χώρους που δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλή για τα σκύλια» τονίζει σε σχόλιο του στο διαδίκτυο και προσθέτει πως «απαραίτητο να μας ενημερώσει ο δήμος ποια πάρκα δεν είναι ασφαλή για τα σκυλιά μας. Επίσης να ενημερώνονται οι αστυνομικοί ποτέ και που θα γίνονται συστάσεις πριν επιβάλλουν τα πρόστιμα. Στις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν δεν είχαν γίνει συστάσεις ποτέ στο παρελθόν». Επίσης ξεκαθαρίζει πως η Μαρία Αρβανιτίδου κινείται εκτός… πολιτικού πλαισίου της “Θεσσαλονίκης Μαζί”. «Η παράταξη μας δεν επιβραβεύει ούτε ενισχύει τις εισπρακτικές και κατασταλτικές πολιτικές. Με την πολιτική και στρατηγική που ακολουθεί σε αυτό το θέμα δεν έχω βρει κάποιο μέλος από την παράταξη που να συμφωνεί. Το πρόγραμμα μας για τα αδέσποτα άλλα λέγει, οι ενέργειες αυτές προέρχονται από την ίδια» τονίζει.

Φ.Δ.