Άρχισε το ιδεολογικό ματς στο ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη πάσα από την Τζάκρη…

Η θέση που εξέφρασε η επανεκλεγείσα βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, είναι σαφώς παράτολμη και εκτός γραμμής. Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση «ναι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου». Συνεπώς είναι μία εκτός προγραμματικών θέσεων άποψη της Τζάκρη, που δεν εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαφοροποιείται από την κεντρική γραμμή.

Ωστόσο αυτό που κατά βάθος έχει σημασία, δεν είναι η εκτός γραμμής θέση της Θεοδώρας για το άσυλο, που τόσο εξέπληξε εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά η κίνηση της Τζάκρη να διαφοροποιηθεί την επαύριον των εκλογών και να ασκήσει ευθέως πολιτική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας μάλιστα εντός έδρας, δηλαδή στο «Κόκκινο», είπε πως «πρέπει να κάνουμε αυτά που θέλει ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία και όχι αυτά που θέλουν ελάχιστες μειοψηφίες» και παρατήρησε πως «δεν είναι δυνατόν το 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο και να παραδίδει το αίτημα ασφάλειας που ζητούν όλοι οι πολίτες στη Δεξιά και τον αυταρχισμό».

Επίσης πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ «και σε πολλά ακόμη νομοσχέδια, θα πρέπει να έχει θετική άποψη», δηλαδή να συνταχθεί με τη ΝΔ, ενώ παρατήρησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μάχη για την κανονικότητα και πως πρέπει «να κάνει πρώτα σοβαρή αυτοκριτική για τα αίτια της ήττας…». Πρότεινε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει «πόρτες και παράθυρα» και να μετασχηματιστεί, που όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάτι που δεν έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».

Σαφέστατα αυτή η σπουδή της Θεοδωράς δεν είναι άσχετη με τη συζήτηση που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ για την «αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος» αλλά και τον «μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ», στον οποίο ήδη έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας. Η Τζάκρη επιχειρεί μία πολιτική παρέμβαση μεγάλης σημασίας που η συνέχεια και η εξέλιξη της θα έχει ενδιαφέρον…

Ωστόσο ήδη κάποιοι μιλούν για «λαγούς της πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ». Είστε σίγουροι εκεί, έξω αριστερά, στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είδατε λαγούς; Διότι κυκλοφορούν και κουνέλια που ενδύονται τους …λαγούς ή λαγοί που περισσότερο έχουν σχέση με το στιφάδο παρά με την πασοκοποίηση…

Φ.Δ.