Αύξηση του κατώτατου μισθού με ρεκόρ προσλήψεων τον Φεβρουάριο

Σύσκεψη εργασίας με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, υπό την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να εξετασθεί αν στην Βόρεια Ελλάδα προωθούνται και υλοποιούνται επαρκώς οι πολιτικές, τα μέτρα και οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης, σχετικά με τα μείζονα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Στην σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του ΥΜΑΘ, άρχισε λίγο μετά τις 12.30μμ και ολοκληρώθηκε μετά από 3 ώρες, συμμετείχαν εκπρόσωποι και στελέχη των οργανισμών και των φορέων που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, ΟΠΕΚΑ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α., όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες και πολιτικά στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας.

“Η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι μια εξαιρετική ιδέα της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης για να δούμε πώς εφαρμόζονται οι πολιτικές που εκπονούμε από το υπουργείο. Στόχος είναι να λύσουμε προβλήματα και να εφαρμόσουμε την πολιτική μας με πιο απτό τρόπο, προς όφελος των πολιτών”, τόνισε η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου λίγο πριν από τη σύσκεψη, σημειώνοντας πως ο στόχος της σύσκεψης είναι να διαπιστωθεί άμεσα η πορεία υλοποίησης των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και των νέων πολιτικών για την ανεργία και αν προχωρά επαρκώς η εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων αλλά και πώς εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πιο συγκεκριμένα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανάφερε πως:

·      Παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού στις επιχειρήσεις  το σύστημα Εργάνη κατέγραψε ρεκόρ προσλήψεων από το 2001- με 28.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο. “Διαψεύστηκε το επιχείρημα που έλεγε ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να παράξει απολύσεις. Έχουμε αυτά τα πολύ καλά δεδομένα μέχρι στιγμής από το Φεβρουάριο. Έχουμε μία πολύ καλή συμμόρφωση από τις επιχειρήσεις δηλαδή σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων οι οποίες πλήρωναν  τους εργαζόμενούς τους με μισθό κάτω των 650 ευρώ έχουν αλλάξει τη μισθοδοσία» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

·      Σε ερώτηση για τη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε πως θα προχωρήσει κανονικά και θα περιλαμβάνει και κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%, και αυτή η νέα οφειλή που θα διαμορφώνεται, θα αποπληρώνεται σε ως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. «Στόχος είναι να περιληφθούν και όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση, ώστε η πλατφόρμα να αρχίζει να τρέχει από αρχές Απριλίου».

·      Για τη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε πως θα προχωρήσει κανονικά και θα περιλαμβάνει και κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%, και αυτή η νέα οφειλή που θα διαμορφώνεται, θα αποπληρώνεται σε ως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Επίσης η ρύθμιση θα είναι ξεχωριστή για τα ταμεία και την εφορία. “Στόχος είναι να περιληφθούν και όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση, ώστε η πλατφόρμα να αρχίζει να τρέχει από αρχές Απριλίου» τόνισε.

Ερωτηθείσα για τις αντιρρήσεις Ντάισελμπλουμ για την αύξηση του κατώτατου μισθού σχολίασε πως ότι η Ελλάδα χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων και πως η Κομισιόν δεν είχε αντίρρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά είχε κάποιες ενστάσεις για το ύψος της αύξησης. Όπως είπε «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν παρατηρήσεις, σχόλια σε σχέση με τις πολιτικές που υλοποιούνται τις οποίες μπορούμε να τις λάβουμε υπόψη να τις συνεκτιμήσουμε”.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως η ανεργία στην Βόρεια Ελλάδα αν και έχει υποχωρήσει επτά ποσοστιαίες μονάδες παραμένει υψηλή ενώ για την παραβατικότητα των επιχειρήσεων είπε ότι δεν έχουμε φτάσει στο ιδανικό σημείο αλλά υπάρχει μία πολύ εντατική δουλειά της επιθεώρησης εργασίας και οι εργαζόμενοι, επειδή ξέρουν ότι το σώμα είναι στο πλευρό τους, απευθύνονται σε αυτό και με αυτή τη συμμαχία αρχίζουμε σιγά-σιγά και λύνουμε αυτό το πρόβλημα που υπάρχει”.