Χάος στο Χονγκ Κονγκ – Ακυρώθηκαν 150 πτήσεις

Τουλάχιστον 150 πτήσεις ακυρώθηκαν, σήμερα, στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κόνγκ, στον όγδοο πιο πολυσύχναστο αερολιμένα του κόσμου, από τον οποίο εξυπηρετούνται περίπου 200.000 επιβάτες κάθε ημέρα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως 5.000 διαδηλωτές βρίσκονται σήμερα μέσα στο τέρμιναλ. «Με εξαίρεση τις πτήσεις αναχώρησης για τις οποίες έχει τελειώσει το τσεκ-ιν και τις πτήσεις άφιξης που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς το Χονγκ Κονγκ, όλες οι άλλες πτήσεις ματαιώθηκαν για το υπόλοιπο της ημέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αερολιμενική αρχή.

Ο αερομεταφορέας Cathay Pacific που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ προειδοποίησε ότι η αναστάτωση θα μπορούσε να επεκταθεί και την Τρίτη και συνέστησε στους πελάτες να «αναβάλουν τα μη απαραίτητα ταξίδια».

Οι αρχές δήλωσαν ότι προσπαθούν να ανοίξουν ξανά το αεροδρόμιο μέχρι τις 6:00 το πρωί της Τρίτης το πρωί (μεσάνυχτα Δευτέρας ώρα Ελλάδας), αλλά εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν στην αίθουσα αφίξεων μέχρι και τη νύχτα χωρίς κανένα σημάδι αποχώρησης.

Η αίθουσα αφίξεων του κύριου τέρμιναλ του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ αποτελεί από την Παρασκευή το θέατρο μιας εντυπωσιακής καθιστικής διαμαρτυρίας. Χιλιάδες διαδηλωτές, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, έχουν συγκεντρωθεί εκεί για να «υποδέχονται» και να ευαισθητοποιούν τους ξένους επισκέπτες στην κινητοποίησή τους, με τραγούδια, συνθήματα και διανομή φυλλαδίων που εξηγούν το νόημα των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. «Οι αερολιμενικές επιχειρήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ διαταράχθηκαν σοβαρά από τις σημερινές συγκεντρώσεις στο αεροδρόμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η αερολιμενική αρχή διευκρινίζει πως η οδική κυκλοφορία προς το αεροδρόμιο είναι «πολύ προβληματική» και πως οι χώροι στάθμευσης του αεροδρομίου είναι εντελώς πλήρεις. «Συνιστάται στο κοινό να μην έρχεται στο αεροδρόμιο».

Καλλιτέχνες στο πλευρό των διαδηλωτών

Καλλιτέχνες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τους διαδηλωτές, που έχουν καταλάβει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Οι καλλιτέχνες έχουν επιδοθεί σε διαμαρτυρία υπό τη μορφή τέχνης στην αίθουσα αφίξεων, μετατρέποντας το αεροδρόμιο σε αυτοσχέδιο εργαστήρι τέχνης. Από την Παρασκευή που ξεκίνησε η διαμαρτυρία, οι διαδηλωτές που ήταν εκατοντάδες, έχουν φτάσει να είναι χιλιάδες μέσα στο τέρμιναλ, ωθώντας τις αρχές του αεροδρομίου να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις.

Στο αεροδρόμιο, οι ακτιβιστές δημιουργούν πίνακες, φυλλάδια και γραφικά για να δημοσιοποιήσουν τους λόγους της διαμαρτυρίας τους. Οι ταξιδιώτες χαιρετίστηκαν από διαδηλωτές που φωνάζουν «Free Hong Kong!». Οι διαδηλωτές έχουν επίσης μεταφράσει φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, κινεζικών, κορεατικών και ιαπωνικών. Σύμφωνα με τον δημοκρατικό χαρακτήρα των διαμαρτυριών, ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στη διαμαρτυρία και όλοι ενθαρρύνονται να το μοιραστούν στα κοινωνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των Instagram, Telegram, Airdrop και LIHKG.

Ο Ai Weiwei είναι ο πιο σημαντικός Κινέζος καλλιτέχνης που υποστηρίζει τους διαδηλωτές. Παρά το ότι βρίσκεται στην Ευρώπη, έσπευσε να στείλει μέλη του στούντιό του στο Χονγκ Κονγκ για να καταγράψει τις διαμαρτυρίες. Οι ερευνητές του Ai έχουν καταγράψει δραματικό υλικό, το οποίο λέει ότι θα χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης ή ένα ντοκιμαντέρ. Εν τω μεταξύ, έχει δημοσιεύσει βίντεο στο οποίο φαίνονται διαδηλωτές να «τρώνε» δακρυγόνα από αστυνομικούς που βρίσκονται στην οροφή ενός κτηρίου.

Βλέπει «τρομοκρατία» η Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε σήμερα την καταγγελία των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως βλέπει «ενδείξεις τρομοκρατίας» πίσω από τη βίαιη αμφισβήτηση της εξουσίας.

«Οι ριζοσπαστικοί διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει εξαιρετικά επικίνδυνα αντικείμενα για να επιτεθούν σε αστυνομικούς, κάτι που αποτελεί ήδη ένα σοβαρό έγκλημα και αποκαλύπτει τις πρώτες ενδείξεις τρομοκρατίας», τόνισε από το Πεκίνο ο Γιάνγκ Γκουάνγκ, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Γιατί υπάρχει οργή ενάντια στην αστυνομία

Στο αεροδρόμιο, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «το Χονγκ Κονγκ δεν είναι ασφαλές» και «ντροπή στην αστυνομία».

Κατηγορούν τους αστυνομικούς για χρήση ολοένα πιο βίαιων και δυσανάλογων τακτικών για την καταστολή των διαμαρτυριών. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε σταθμούς του μετρό και πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους καθώς αντιμετώπισαν διαδηλωτές σε περίπου δώδεκα τοποθεσίες στην πόλη.

Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας τούβλα και ψεκάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις με πυροσβεστήρες και λάστιχα νερού.

Οι διαδηλωτές ήταν επίσης εξοργισμένοι με την αστυνομία, καθώς όπως λένε, οι αστυνομικοί ντύθηκαν με τα μαύρα μπλουζάκια που φορούσαν οι διαδηλωτές ώστε να διεισδύσουν στις διαμαρτυρίες και να κάνουν αιφνιδιαστικές συλλήψεις.