«Χουριέτ»: Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για το πραξικόπημα

Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σημειώνοντας πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν στη διάθεσή τους πληροφορίες για το επικείμενο πραξικόπημα λίγες ώρες πριν βγει ο στρατός στους δρόμους.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της, υποστηρίζει πως είχε προειδοποιήσει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για επικείμενο πραξικόπημα περίπου έξι ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί.

Οι συναντήσεις πριν την απόπειρα

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στις 5.30 μ.μ., ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν, ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στη συνέχεια, ο υποδιοικητής της ΜΙΤ είχε συνάντηση με τον Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χολουσί Ακάρ και τον διοικητή της τουρκικής αεροπορίας, Αμπιντίν Ουνάλ.

Στις 6.30 μ.μ., μετά την εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών, ο Ακάρ δίνει εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις, ενώ απαγορεύτηκαν οι στρατιωτικές πτήσεις καθώς και κινήσεις στρατευμάτων και τανκς. Παράλληλα, δόθηκε ανάλογη εντολή και στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Επισπεύσθηκε το πραξικόπημα

Η διαρροή των πληροφοριών για τα σχέδια των στασιαστών να κάνουν πραξικόπημα οδήγησε τους τελευταίους να αλλάξουν το σχέδιό τους και να το επισπεύσουν. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η έναρξη του πραξικοπήματος να γίνει νωρίτερα το βράδυ, αντί στις 3 τα ξημερώματα.

Οι πληροφορίες αυτές αποκλείεται να μην ήταν εν γνώσει του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οπότε το ερώτημα είναι γιατί ο τούρκος πρόεδρος δεν έπραξε τα δέοντα έτσι ώστε η Τουρκία να μην θρηνήσει θύματα…