Χρ. Γιαννούλης: Στηριγμένο σε μύθους το έργο του Τζιτζικώστα

Κλήθηκε την τελευταία στιγμή να ριχθεί στην εκλογική μάχη σε μια περιφέρεια στην οποία ακόμη και η παράταξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταφέρει αξιόλογα ποσοστά το 2014. Η Κεντρική Μακεδονία ήταν πάντα μια δύσκολη περιοχή για την Αριστερά στο σύνολό της, ωστόσο σήμερα ο Χρήστος Γιαννούλης, μετά από μια επίπονη εκστρατεία, δεν δηλώνει κουρασμένος, ίσα ίσα είναι ικανοποιημένος, διότι όπως λέει στην «Εφ.Συν.», «όσοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση της ιστορικής στιγμής», την οποία περιγράφει με τον στίχο του Νίκου Καββαδία «χορέψαμε πάνω στο φτερό του καρχαρία, έτσι το νιώθω».

Επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά», βάλθηκε να δείχνει τις αντιφάσεις στην εικόνα που είχε καλλιεργηθεί για το έργο του Απόστολου Τζιτζικώστα, το οποίο -όπως λέει- «είναι στερεωμένο σε μύθους, κυρίως αυτόν για τις επιτυχίες με το ΕΣΠΑ».

Ο Χρήστος Γιαννούλης προτιμά τώρα να μιλά για το δικό του πρόγραμμα, ωστόσο στο σύντομο διάστημα της υποψηφιότητάς του έπεσε πάνω στα απόνερα των αντιδράσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ζώντας ακόμη και προσωπικές επιθέσεις από «μακεδονομάχους». Οπότε η συζήτησή μας ξεκίνησε από το θέμα αυτό, για το οποίο πάντως διαπιστώνει ήδη αλλαγή κλίματος, παρά τις προσπάθειες κάποιων να το δυναμιτίσουν.

• Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Συμφωνία των Πρεσπών;

Είναι προφανές ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο, πολλοί επιχείρησαν να κρατήσουν «ψηλά» το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιλώντας μόνο με συνθήματα και όχι επί της ουσίας, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στην Κεντρική Μακεδονία να αναλάβει τον γεωστρατηγικό ρόλο της ως γέφυρα της Ευρώπης με τα Βαλκάνια.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες πολιτικών δυνάμεων και μέσων ενημέρωσης να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, απευθυνόμενοι στο θυμικό των κατοίκων της Μακεδονίας, όσο πλησιάζουμε στην κάλπη γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η σωστή ενημέρωση για το τι προβλέπει τελικά η συμφωνία σε συνάρτηση με την εμπεδωμένη διάθεση των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας για ειρηνική συνύπαρξη με τους γειτονικούς λαούς αλλάζουν το κλίμα που κάποιοι προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμη, αλλά μάταια πια, να δυναμιτίσουν.

• Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζεται ψηλά στα ποσοστά απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, γεγονός που αποτελεί και βασικό συστατικό του προεκλογικού λόγου του κ. Τζιτζικώστα αναφορικά με το έργο που έχει κάνει στη διάρκεια της θητείας του. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο, γκρεμίσαμε ακόμη έναν μύθο, έναν από τους πολλούς γύρω από τον νυν περιφερειάρχη. Παρουσιάσαμε την αλήθεια σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Κεντρική Μακεδονία, με επίσημα στοιχεία, χωρίς να μένουμε, όπως κάνουν ο κ. Τζιτζικώστας και πολλά μέσα ενημέρωσης, μόνο στην απορροφητικότητα.

Μόλις έναν χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014-2020, από τον προϋπολογισμό των 123 εκατομμυρίων ευρώ για την Ερευνα και την Καινοτομία στην Κεντρική Μακεδονία έχουν διατεθεί μόλις 6,9 εκατομμύρια. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως η Ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ή η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Τα στοιχεία, τα οποία είναι προσβάσιμα από όλους στο anaptyxi.gov.gr, τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αποτυπώνουν την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 για κάθε περιφερειακή ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό είναι το «έργο» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το οποίο θέλει να κριθεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Συμφωνούμε μαζί του. Κι εμείς γι’ αυτό το… έργο θέλουμε να κριθεί και καλούμε τους πολίτες στις 26 Μαΐου να αλλάξουμε σελίδα στην Κεντρική Μακεδονία.

• Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαστίζεται από την ανεργία και κυρίως αυτή των νέων. Ποιες πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει η Περιφέρεια για την τόνωση της απασχόλησης και για να κρατήσει τους νέους στον τόπο τους;

Ο συνδυασμός «Κοιτάμε Μπροστά» αποτελείται από πολλούς νέους και ικανούς ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά για το σήμερα, αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου. Μαζί με αυτούς, αλλά και μετά από επαφές τόσο με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και με εκπροσώπους των επιχειρήσεων, καταστρώσαμε ένα σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και να βοηθήσει ουσιαστικά τους νέους.

Επιγραμματικά αναφέρω τις υποτροφίες σε φοιτητές που ερευνούν λύσεις για την Κεντρική Μακεδονία και τη διετή απασχόληση στην Περιφέρεια για την εφαρμογή τους. Τη δημιουργία Κοιτίδων Επιχειρηματικότητας σε κάθε περιφερειακή ενότητα για την υποστήριξη των startups.

Τη διοργάνωση των Ημερών Καινοτομίας (Innovation Days) για τη δικτύωση των ερευνητών με τις επιχειρήσεις και την προώθηση των συμπράξεων ερευνητών και επιχειρήσεων από την Κεντρική Μακεδονία σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις. Την αναβάθμιση της λειτουργίας του Περιφερειακού Μηχανισμού Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, αλλά και τη δημιουργία κάμπινγκ για νέους, σε ελεύθερους δημόσιους χώρους σε Πιερία και Χαλκιδική, γιατί… εκτός από τη δουλειά υπάρχει και η ξεκούραση!

• Σε αντίθεση με τους δήμους, πολλοί θεωρούν ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι περισσότερο διαχειριστικός και βρίσκεται σε απόσταση από τους πολίτες. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Δίνουμε μια μάχη απέναντι σε λογικές που έχουν κρατήσει, χρόνια τώρα, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εγκλωβισμένη στην αδράνεια και τη στασιμότητα. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την Περιφέρεια και να τη μετατρέψουμε σε ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, που θα έχει άμεση επαφή και σύνδεση με τους πολίτες. Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούμε τις περιφερειακές δομές, μηχανισμούς και υπηρεσίες, ώστε να απευθύνονται στον κάθε ενδιαφερόμενο με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα, χωρίς περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Τι κάνουμε; Δημιουργούμε σε κάθε περιφερειακή ενότητα Γραφεία Υποστήριξης Απασχόλησης, Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Εξυπνης Γεωργίας. Καθιερώνουμε τις Μέρες Καριέρας, δημιουργούμε δωρεάν τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών δεξιοτήτων, φέρνουμε τον πετυχημένο θεσμό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου των δήμων και στην Περιφέρεια.

Παράλληλα, για να κάνουμε δημοκρατικότερη τη λειτουργία του θεσμού, δημιουργούμε την περιφερειακή WEB TV, όπου μεταξύ άλλων θα μεταδίδονται σε απευθείας σύνδεση όλες οι συνεδριάσεις των περιφερειακών συμβουλίων, και καθιερώνουμε την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, για τα πεπραγμένα και τα σχέδια της διοίκησης.

• Τι περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής έχει η Περιφέρεια και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε εσείς προς αυτή την κατεύθυνση;

Στις 26 Μαΐου κάνουμε το πρώτο βήμα. Ενώνουμε δυνάμεις με τους πολίτες και τις προοδευτικές δυνάμεις για μια Περιφέρεια με κοινωνικό πρόσημο! Με ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών υγείας, με αναβάθμιση των υποδομών της δημόσιας εκπαίδευσης, με προγράμματα κοινωνικής ένταξης προσφύγων και Ρομά και δομές αυτόνομης διαβίωσης για ΑμεΑ και παιδιά με σύνδρομο Down.

Ενισχύουμε τα Κέντρα Κοινότητας και τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας. Συνεργαζόμαστε με εθελοντικές ομάδες και κινήματα πολιτών, δημιουργούμε ξενώνες φιλοξενίας και υποστήριξης για γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους, δημιουργούμε δομές επαγγελματικής κατάρτισης και επανένταξης αποφυλακισθέντων. Στόχος μας είναι να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε.

Efsyn