Χρ. Σπίρτζης: Ο ΑΣΥΘ δεν ενεργοποιείται, οι εθνικές εκλογές δεν είναι εκβιασμός

Σκληρή επίθεση στη Μαρία Σπυράκη εξαπέλυσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας σήμερα στην ραδιοφωνική εκπομπή «Ορθά – Κοφτά» στο Κόκκινο.

Ο κ. Σπίρτζης απαντώντας στην ανακοίνωση της κ. Σπυράκη σύμφωνα με την οποία «η Κομισιόν ενημέρωσε για το αβέβαιο μέλλον των αστικών συγκοινωνιών» ανάφερε χαρακτηριστικά ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ έχει «παροιμιώδη ανεπάρκεια»!

«Η ανεπάρκεια της κ. Σπυράκη είναι παροιμιώδης. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, δεν το έχει κρύψει. Το σχέδιο της ΝΔ είναι να περάσουν μεγάλα τμήματα του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και ένα από αυτά είναι οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Εμείς έχουμε περάσει νόμο έχουμε και έχουμε δεσμευθεί ότι οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα είναι δημόσιες. Εχουμε περάσει το νόμο που έχει εξαιρεθεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Οδηγία, από το πλαίσιο της απελευθέρωσης των αστικών συγκοινωνιών, επομένως δεν έπρεπε να κοινοποιήσουμε τίποτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ας δώσει στη δημοσιότητα όλη την απάντηση της Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κ. Σπυράκη για να διαπιστώσετε πότε θα έπρεπε να κοινοποιήσουμε. Θα έπρεπε να κοινοποιήσουμε και να κάνουμε διαγωνισμό για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης εάν δεν τις είχαμε εξαιρέσει με το νόμο που περάσαμε και αν είχαμε επιλέξει τον ίδιο σχεδιασμό που έχει η ΝΔ, δηλαδή ένα αμαρτωλό σύστημα σαν του ΟΑΣΘ που δεκαετίες λήστευε τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο ΑΣΥΘ ενόψει των εκλογών καθώς όπως είπε «σε λίγο καιρό ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει αν θα εφαρμοστεί το δικό μας πρόγραμμα ή θα πάμε στο πρόγραμμα της ΝΔ».

Όπως εξήγησε «ήταν ένας νόμος ο οποίος για να εφαρμοστεί  είχε συγκεκριμένες ημερομηνίες και έπρεπε να έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ».

«Η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θέλαμε γιατί όπως γνωρίζετε υπήρχαν οι προσφυγές των πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ. Αυτές οι προσφυγές έληξαν και μάλιστα με επιτυχία για το ελληνικό δημόσιο. Επομένως έπρεπε να υπάρχουν κάποιοι μήνες ακόμη προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο ΑΣΥΘ, να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να προχωρήσουμε στο νέο φορέα που θα έπαιρνε και τη λειτουργία του Μετρό» σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.

Μάλιστα όπως τόνισε «αν ενεργοποιούσαμε τώρα τον ΑΣΥΘ οι ανακοινώσεις της κ. Σπυράκη της ΝΔ και όλων των υπολοίπων θα ήταν ότι ενεργοποιούμε έναν φορέα για να διορίσουμε τους δικούς μας, για να κάνουμε κομματικούς οργανισμούς».

«Οι εθνικές εκλογές δεν είναι εκβιασμός»

Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αντιδράσεις του σωματείου εργαζομένων του ΟΑΣΘ που με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για εκβιασμό απάντησε:

«Οι εθνικές εκλογές δεν είναι εκβιασμός. Το να επιλέξει ο ελληνικός λαός ποιο κόμμα και με ποιο πρόγραμμα θέλει να τον κυβερνήσει δεν είναι κανένας εκβιασμός. Ο πρόεδρος των εργαζομένων πρέπει να είναι πιο προσεκτικός. Εκβιασμό έκαναν όσοι για δεκαετίες έκαναν απεργία και κινητοποιήσεις όταν εκβιαζόταν η κυβέρνηση από την πρώην διοίκηση του ΟΑΣΘ που χρησιμοποιούσε ως όπλο τη μη πληρωμή των εργαζομένων για να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό και να πιέζεται η κυβέρνηση. Αυτό ήταν εκβιασμός; Για να δείτε πόσο εύκολα μπορεί να αντιστρέψει κανείς τον όρο της κινητοποίησης των εργαζομένων που δεν τους πλήρωνε η παλιά διοίκηση του ΟΑΣΘ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ εκφράστηκαν θετικά όταν κάναμε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες; Εδώ μας κατήγγειλε μέχρι και ο κ. Κυρίζογλου γιατί δεν ενεργοποιούμε τον ΑΣΥΘ. Θεωρώ ότι αν είχε παρακολουθήσει κανείς όλο αυτό το διάστημα τι κριτική έχουμε δεχτεί για το νομοσχέδιο του ΟΑΣΘ, για τον ΟΑΣΘ για όλη την αθλιότητα που βρήκαμε μέσα σε αυτόν τον Οργανισμό και άκουγε ποιοι μας καταγγέλλουν τώρα πραγματικά θα γελούσε» επισήμανε.

«Η ΝΔ πρέπει να σοβαρευτεί»

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά την ενεργοποίηση του δημόσιου φορέα αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί.

«Εντέλει η ΝΔ πρέπει να σοβαρευτεί. Σε πράγματα που πρέπει να γίνουν τώρα γιατί πήγαμε αιφνιδιαστικά σε εκλογές λέει μην κουνάτε το χέρι σας σε τίποτα ως κυβέρνηση. Τους έχει πιάσει κάποια πρεμούρα ειδική για να ενεργοποιηθεί ο ΑΣΥΘ; Είναι τρομερό αυτό… Οι άνθρωποι το λένε ολοφάνερα. Το σχέδιο τους είναι η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Το έχουνε πει σε όλους τους τόνους. Αν ο κ. Τσερμενίδης φοβάται αυτό, κακώς έχει πολιτευτεί και ως πρόσωπο έτσι όπως έχει πολιτευτεί όλα αυτά τα χρόνια στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ας βγει να παραδεχτεί ότι έκανε πολιτικό λάθος. Συνέβαλαν άνθρωποι και στελέχη συγκεκριμένου πολιτικού χώρου για το πώς θα γίνει ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για να προωθήσουν πολιτικές συμμαχίες που αυτή τη στιγμή εκπροσωπούνται από τη ΝΔ. Ας πάρουν ξεκάθαρη θέση.  Στις εκλογές θα μετρηθούν δύο διαφορετικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος, με δύο τελείως διαφορετικά προγράμματα με πολύ ευδιάκριτες πλέον πολιτικές γραμμές».

Όπως σημείωσε ο κ. Σπίρτζης αν κερδίσει η ΝΔ θα επιλέξει την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ.  «Δεν είναι κακό να πιστεύει κάποιος ότι πρέπει ο ΟΑΣΘ να περάσει στον ιδιωτικό τομέα. Είναι κακό όμως για τον πολίτη. Δεν είναι εκβιασμός της ΝΔ απέναντι στους πολίτες. Αυτή είναι η θέση τους. Οι εργαζόμενοι, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα επιλέξουν ένα μοντέλο που έζησαν για δεκαετίες μέσω του ιδιωτικού ΟΑΣΘ ή θα πάμε στο μοντέλο που λέμε εμείς με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε.