Δ. Κουτσούμπας: Ο Μητσοτάκης θα κλιμακώσει την επίθεση του κεφαλαίου

Την ανάγκη της ενδυνάμωση της λαϊκής εργατικής πάλης, προκειμένου το λαϊκό κίνημα να μπορέσει να αντιπαλέψει την αντεργατική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τόνισε ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος στις 6.30μμ, στην αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης”, της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ από σήμερα πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της λειτουργίας της 84ης ΔΕΘ. Αύριο, στις 10 το πρωί θα επισκεφθεί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, όπου θα συναντηθεί με εργαζόμενους. Στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στην ΔΕΘ όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και στις 10 το βράδυ θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου θα συναντηθεί στο δημαρχείο, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Όλοι μαζί στην αντεπίθεση, με την εργατική τάξη μπροστά»

Μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση του ΚΚΕ στη ΔΕΘ, περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα την πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως είπε, δεν διαφέρει σε τίποτα σχεδόν από εκείνη που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει ενεργά και το ΚΙΝΑΛ.

Τόνισε πως τα λαϊκά στρώματα χρειάζονται μία κοινωνική συμμαχία που θα πετύχει μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, διότι αυτή που σχεδιάζουν, όχι μόνο δεν θα αναπληρώσει τα χαμένα της δεκαετίας, αλλά με τους νέους αντισυνδικαλιστικούς νόμους, θα δυσκολεύει «περαιτέρω την οργάνωση της οικονομικής πάλης των εργαζόμενων απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο».

Όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης μπορεί σήμερα, χάρη στη δουλειά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 4μιση χρόνια τώρα, να κλιμακώσει την επίθεση του κεφαλαίου. Εμφανίζει την κυβερνητική πολιτική ως αυτονόητη και αναγκαία για να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο της ψηφιακής οικονομίας. Αξιοποιεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που συμφωνούν σ’ όλες τις βασικές κατευθύνσεις και “διαμαρτύρονται” μόνο για τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Κομισιόν και τη μη κοστολόγηση των μέτρων».

Σημείωσε δε, πως από αυτή την ανάπτυξη που αναμένει η ΝΔ δεν θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός και πως «οι πανηγυρισμοί της ΝΔ για την ανάπτυξη είναι τουλάχιστον υπερβολικοί» διότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019, «εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος από τις αρχικές κυβερνητικές προβλέψεις, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι διεθνείς συνθήκες να οδηγήσουν σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το 2018».

Σημειώνοντας ότι ο λαός και πάλι θα βγει χαμένος, έφερε για παράδειγμα τη φορολογία. Όπως εξήγησε «οι μεγάλοι όμιλοι  καταβάλλουν περίπου το 1/20 των κρατικών εσόδων, δηλαδή γύρω στο 5%. Το υπόλοιπο 95% καταβάλλεται από μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρές προσωπικές επιχειρήσεις.          Και “οι αναπτυξιακές” φορολογικές πρωτοβουλίες της ΝΔ, έρχονται πρακτικά να εξαλείψουν ακόμα και αυτό το 5% της συνεισφοράς των ομίλων στον κρατικό προϋπολογισμό. Η μείωση του συντελεστή φορολογίας του κεφαλαίου κατά το 1/5, μεταφράζεται σε πάνω από 600 εκ ευρώ “μποναμά” προς τις επιχειρήσεις ενώ η φορολόγηση των μερισμάτων υποδιπλασιάζεται, απ’ το 10% στο 5%, σε μια κίνηση της κυβέρνησης να διευκολύνει τους μεγαλομετόχους των ομίλων να βγάλουν τα κέρδη τους με άμεση χρηματική μορφή».

Αναφερόμενος στις αλλαγές της ΝΔ στις εργασιακές σχέσεις, είπε πως είναι αποκαλυπτικές για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η ΝΔ σημείωσε, με το επιχείρημα πως οι σχέσεις εργασίας πρέπει να ευθυγραμμίστουν με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς εργασίας, προωθεί την παραπέρα ελαστικοποίηση των απολύσεων, την έμπρακτη απαγόρευση των απεργιών, την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και τη διαμόρφωση συνθηκών που να διευκολύνουν την ανταγωνιστικότητα.

Ειλικρινής η ΝΔ, ύπουλη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Τόνισε επίσης πως η ΝΔ «δεν μπορεί να κρύψει την ταξική της τοποθέτηση όπως προσπάθησε, τουλάχιστον στην αρχή, να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε πως «πιθανά η ίδια η αστική τάξη κρίνει, πως δεν χρειάζεται να κρύβεται πλέον η ωμή πραγματικότητα». Όπως σχολίασε «αυτή η ωμή ειλικρίνεια, σε αντίθεση με τη δηλητηριώδη, ύπουλη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να φωνάζει πως μια άλλη καπιταλιστική ανάπτυξη είναι εφικτή, ίσως αυτή η ειλικρίνεια της ΝΔ, τελικά να αποβεί προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και των αγώνων της, αφού, την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να “ξεχνάει” κανείς τις συνολικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα».

Κλείνοντας, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και επισήμανε τους κινδύνους ανάφλεξης στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. «Ο ελληνικός λαός, η νεολαία, δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Καλούμε σε συνεχή δράση, με ανάπτυξη πολύμορφων πρωτοβουλιών και δράσεων, ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους πολέμους, τις επεμβάσεις, για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, χωρίς βάσεις και πυρηνικά, για την ειρήνη, τη συνεργασία και την φιλία των λαών» είπε και κάλεσε σε λαική αντεπίθεση, «με την εργατική τάξη μπροστά, με κοινωνική συμμαχία, για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού».

Στην εκδήλωση επίσης έγιναν ακόμη οι εξής παρεμβάσεις:

  • «Οι Θέσεις του ΚΚΕ ενάντια στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και στο άγριο χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών» – Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • «Πάλη ενάντια στους αντιδραστικούς περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων» – Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας» – Ελένη Μπακιρλή, μέλος της Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • «Τουρισμός: Κοινωνικό δικαίωμα για τους πολλούς ή πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους, με σκλάβους τους εργαζόμενους;» – Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος ΤΓ της ΤΟ Εμπορίου – Υπηρεσιών της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • «Ανάπτυξη και υποδομές για το λαό ή για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;» – Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • «1,5 χρόνος από τη μεγάλη διακοπή νερού της ΕΥΑΘ. Εξελίξεις και ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα» – Βασίλης Μπαλτίκας, στέλεχος του ΚΚΕ, ομάδα οικονομίας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • «Κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία: Σε ευθεία αντίθεση με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προσδοκίες» – Γιάννης Δελής, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.