Δ. Παύλου Μελά: Ενας εγκαταλειμμένος χώρος έγινε το νέο «Πάρκο Γειτονιάς» (φωτογραφίες)

Σε «Πάρκο Γειτονιάς» μεταμορφώθηκε πρώην φυτώριο-εργοτάξιο της Πρόνοιας Σταυρούπολης, με εργασίες μικρής και μεσαίας κλίμακας, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα και την προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, στο δήμο Παύλου Μελά.

Ένα πάρκο τσέπης, μια όαση των 990 τ.μ. μέσα στο πυκνοδομημένο αστικό ιστό που θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης για αναψυχή, κοινωνικοποίηση, επικοινωνία, παιχνίδι των περιοίκων.

Την Πέμπτη 24 Μαϊου 2018, Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων (διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης κάθε χρόνο, γιατί αυτή την ημερομηνία του 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία), σε μια γιορτή που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και μέλη της Διοίκησής του, υποδέχτηκαν τους πρώτους ΄΄επίσημους΄΄ επισκέπτες στο νέο μικρό πάρκο γειτονιάς της Σταυρούπολης., τα παιδιά.

Tα 48 παιδιά από το Δημοτικό Παιδικό Σταθμό «Ουράνιο Τόξο» που γειτνιάζει με το πάρκο, υπό την καθοδήγηση των παιδαγωγών και του προσωπικού, τραγούδησαν, ακολούθησαν ψυχοκινητικές δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια, ζωγράφισαν σε χαρτί με θέμα ΄΄Προσέχω και κρατώ καθαρό το πάρκο της γειτονιάς μου΄΄ και χόρεψαν με τις δυνατές λέξεις από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου ΄΄Αν όλα τα παιδιά της γης΄΄

Μεταμορφώθηκε ένας εγκαταλελειμμένος χώρος στην καρδιά της Σταυρούπολης

Ο ανεκμετάλλευτος για πολλά χρόνια χώρος, που περιβάλλεται από τις οδούς Πλαστήρα, Ελευθερίου Βενιζέλου και 1η Μαϊου, στην καρδιά της Πρόνοιας, του παλιότερου προσφυγικού πυρήνα της Σταυρούπολης, μεταμορφώθηκε σε έναν ασφαλή, περιφραγμένο, προσεγμένο και πεντακάθαρο χώρο που ενδείκνυται για να περπατήσουν μικροί και μεγάλοι στον περιμετρικό διάδρομο συνολικού μήκους 105 μέτρων, να καθίσουν στα κατά τόπους επτά καθιστικά, να διαβάσουν και να απολαύσουν την ηρεμία ή να διοργανώσουν ένα πικ νικ.

Επίσης οι χρήστες του πάρκου θα απολαμβάνουν τη σκίαση και το δροσισμό της υπάρχουσας βλάστησης, με τα 5 επιβλητικά πεύκα ετών, που σπάνια συναντούμε σε αστικό χώρο ανάμεσα σε άλλα υφιστάμενα δέντρα, θάμνους και αναρριχόμενα φυτά που αναπτύσσονται περιμετρικά, ενώ τοποθετήθηκε ήδη γκαζόν και σταδιακά σχεδιάζεται να πυκνώσουν οι φυτεύσεις με εποχιακά ανθοφόρα φυτά, δέντρα και  θάμνους περιμετρικά και στο κέντρο του πάρκου.

Το «Πάρκο Γειτονιάς», θα παραμείνει περιφραγμένο για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών και προστασίας του πρασίνου, κυρίως λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου κάθε Παρασκευή με τη λαϊκή αγορά.