Δέκα πολυβραβευμένα ελαιόλαδα σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας

Δέκα πολυβραβευμένα ελαιόλαδα, ελληνικής, αλλά κυρίως ιταλικής και ισπανικής παραγωγής, είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν οι 45 συμμετέχοντες στο workshop γευσιγνωσίας που οργάνωσε, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Ελιάς “Krinos”, σε συνεργασία με τον Athena international olive oil competition, στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού Κέντρου “Αλίκη Περρωτή” του Perrotis College.

Οι τρεις παράμετροι, με τις οποίες βαθμολογούν και βραβεύουν το ελαιόλαδο οι γευσιγνώστες και οι κριτές σχετικών διαγωνισμών, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι “το πόσο φρουτώδες και πικάντικο είναι, αλλά και το ύψος της πικράδας, σε σχέση βέβαια με την πολυπλοκότητα και την αρμονία του”, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η διαπιστευμένη γευσιγνώστρια, με 30ετή εμπειρία, και manager του Athena International Olive Oil Competition, Μαρία Κατσούλη.

Στόχος του workshop γευσιγνωσίας ελαιολάδου, στο οποίο συμμετείχαν εν δυνάμει γευσιγνώστες, αλλά και παραγωγοί, ήταν να φέρει τους Έλληνες παραγωγούς σε γευστική επαφή με τους ανταγωνιστές τους στη διεθνή αγορά. “H διεύρυνση του γευστικού ορίζοντα στην ποιότητα του ελαιολάδου μέσα από άγνωστες ποικιλίες ελιάς, βοηθά στην ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού ελαιολάδου”, ξεκαθάρισε η κ. Κατσούλη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής (τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου, τμήμα Γεωπονίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Δρ. Αθανάσιος Μολασιώτης, αναφέρθηκε στο νεοσύστατο ερευνητικό δίκτυο “Οι Δρόμοι της Ελιάς”, που αποτελεί πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των προϊόντων ελιάς και ελαιόλαδου και των μεθόδων παραγωγής τους. Το Εθνικό Δίκτυο, όπως είπε, χρησιμοποιώντας γονιδιωματικές και προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες, στοχεύει σε ιχνηλάτηση, ανάδειξη, ταυτοποίηση, πιστοποίηση των ποικιλιών της ελιάς και τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου.

Στους εξειδικευμένους στόχους της δράσης περιλαμβάνονται: η ολιστική αλληλούχιση του γονιδιώματος των ποικιλιών ελιάς “Κορωνέικη” και “Χονδρολιά Χαλκιδικής”, ο γενετικός χαρακτηρισμός των διαφόρων ελληνικών ποικιλιών ελιάς, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας της φυτοπροστασίας της ελιάς με σύγχρονες τεχνολογίες, η εφαρμογή σε μεγάλη κλίμακα τεχνικών υψηλής διακριτικότητας για την ανάλυση δειγμάτων ελαιόλαδου και η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη γενετική και γονιδιωματική ανάλυση είναι η ανάδειξη των μοναδικών και υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, διαμορφώνοντας έτσι ένα στρατηγικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους ως μοναδικά εθνικά προϊόντα.

“H κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων της προτεινόμενης δράσης στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο περιλαμβάνει την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος (brand name) των ελληνικών ποικιλιών ελιάς (πιστοποίηση πολλαπλασιαστικού υλικού – ιχνηλασι?ότητα)”, τόνισε ο κ. Μολασιώτης.

Η κ. Κατσούλη, αναφέρθηκε στο διεθνή διαγωνισμό που διεξάγεται κάθε Μάρτιο, από το 2016, σε διαφορετική κάθε φορά περιοχή της Ελλάδας και τόνισε: “ήδη τον διαγωνισμό τον εμπιστεύονται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα διεθνώς και οι πιο αυστηροί κριτές έχουν δώσει τα εύσημά τους για την ποιότηητα της οργάνωσής του, αλλά και για τη σοβαρότητα και αυστηρότητα που τον διακρίνει, με τα οφέλη για τα όλα τα βραβευμένα ελαιόλαδα να καταγράφονται πολλά και διάφορα”. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι ο Athena ξεκίνησε το 2016 με 256 δείγματα, το 2017 προσέλκυσε 295 δείγματα και το 2018 είχε 359 συμμετοχές. Την επιτροπή συγκροτούσαν 20 μέλη, από 10 χώρες, ενώ ενώ τα δείγματα ελαιολάδων προέρχονταν από 12 χώρες και τα περισσότερα ήταν ελληνικά.

Ο φετινός διεθνής διαγωνισμός (18-20/3) θα διεξαχθεί στο Ναύπλιο και συγκεκριμένα σε ένα κτίριο υψίστης σημασίας και μεγάλης συμβολικής αξίας, αφού πρόκειται για την πρώρη Βουλή των Ελλήνων, στο “Βουλευτικό” στο Ανάπλι. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο φετινό διαγωνισμό οι συμμετοχές ξεπερνούν τις δέκα χώρες και όπως τόνισε “μέχρι και η Σαουδική Αραβία μας έστειλε δείγμα ελαιολάδου για να συμμετέχει”.

Στα συστήματα πυκνής φύτευσης  και τη Συμβολή του Κέντρου Ελιάς “Krinos”, αναφέρθηκε ο διευθυντής του κέντρου, Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, ο οποίος λέγοντας ότι την τελευταία 10ετία έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως με ένταση νέες τάσεις και μέθοδοι παραγωγής και συγκομιδής της ελιάς, σημείωσε ότι “οι παραδοσιακοί ελαιώνες των 10-25 δένδρων/στρέμμα, συνυπάρχουν πλέον παγκοσμίως με τα νέα συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης των 150-220 δένδρων /στρέμμα, που είναι πλήρως προσαρμοσμένα στη μηχανική συγκομιδή”. Μεταξύ άλλων είπε ότι το κέντρο, “από το 2011 διαθέτει τον μοναδικό στην Ελλάδα Ερευνητικό-Εκπαιδευτικό ελαιώνα και αξιολογούνται διαχρονικά οι σημαντικότερες αγρονομικές/καλλιεργητικές παράμετροι των νέων συστημάτων (πυκνότητα φύτευσης, ποικιλίες, άρδευση, λίπανση)”.

Για την αυθεντικοποίηση ποικιλιών ελιάς και ελαιολάδου με τη χρήση γονιδιωματικών τεχνολογιών, μίλησε ο ερευνητής για τη Μοριακή Βελτίωση Καλλιεργούμενων Φυτών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος. Χρησιμοποιώντας γονιδιωματικές τεχνολογίες, “που είναι ουσιαστικά οι ίδιες που χρησιμοποιεί η Σήμανση στη διαλεύκανση εγκλημάτων, μπορούμε εύκολα να συντελέσουμε στην προστασία τόσο της βιομηχανίας τροφίμων όσο και του καταναλωτή”, επισήμανε.

Στο πρόγραμμα OLEUM για τη διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας του ελαιολάδου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής, (τμήμα χημείας, εργαστήριο χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ), Δρ. Νικόλαος Νενάδης. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε να “τρέχει” τον Σεπτέμβριο του 2016 και έχει 4ετή διάρκεια, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα – πλαίσιο Ορίζοντας 2020 της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Πρόκλησης 2: Επισιτιστική ασφάλεια, βιώσιμη γεωργία και δασοκομία, θαλάσσια ναυτιλιακή έρευνα & έρευνα εσωτερικών υδάτων και βιοοικονομία. Στόχοι του είναι: η ανάπτυξη νέων και ή βελτιωμένων αναλυτικών μεθόδων για τη διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας του ελαιολάδου, η ανάπτυξη τράπεζας δεδομένων OLEUM και η ανάπτυξη και υποστήριξη μιας παγκόσμιας κοινότητας εξειδικευμένων εργαστηρίων ανάλυσης του ελαιολάδου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ευρέους δικτύου OLEUM. “H επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων αναμένεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και της αγοράς στα προϊόντα του ελαιολάδου”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο όρος λειτουργικό τρόφιμο αναφέρεται σε τρόφιμα με θετική  επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, προστατεύοντάς τον από διάφορες παθήσεις χωρίς όμως να τις θεραπεύουν, “δρουν προληπτικά”, είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες για την υγεία και τα αγροτικά προϊόντα, Απόστολος Κυριτσάκης M.Sc., Ph.D.,  τέως καθηγητής ΑΤΕΙ-Θ.κ. Κυριτσάκης. Τόνισε, ότι “το οξειδωτικό στρες προκαλείται από την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των  ελεύθερων ριζών  που δημιουργούνται στον οργανισμό μας  και των  αντιοξειδωτικών, που λαμβάνονται από διάφορες πηγές. Περισσότερες από 100 ασθένειες  συνδέονται με το οξειδωτικό στρες”.

Το ελαιόλαδο, όπως είπε, εξαιτίας της μονοακορεστότητας  και των βιοδραστικών συστατικών του (ελευρωπαϊνη, ελαιοκανθάλη,  ελαιασύνη, κ.α), θεωρείται ένα σπουδαίο λειτουργικό τρόφιμο που συμβάλλει στην παρεμπόδιση ορισμένων ασθενειών. “Η ελαιοκανθάλη  ειδικότερα  δρα ως αντιφλεγμονώδες, όπως  και το φάρμακο ibuprofen.  Η πρόωρη γήρανση  συνδέεται με το οξειδωτικό στρες που προκαλεί  μείωση του μήκους των τελομερών των χρωμοσωμάτων του ανθρώπου, ενώ οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου  παρεμποδίζουν αυτήν τη μείωση  και συμβάλλουν  στη  φυσιολογική γήρανση”, επισήμανε.