Δεν προκηρύσσονται τελικά πρόωρες εκλογές στην Καταλονία

Μετά το επικοινωνιακό μπάχαλο που επικράτησε με το διάγγελμα του ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, έγινε τελικά μια ανακοίνωση από τον ίδιο κατά την οποία δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε.

Όπως είπε ο Πουτζντεμόν, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ώστε να προκηρυχθούν εκλογές. Το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στην επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία. Πρόσθεσε ότι πλέον “επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155” του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.

Νωρίτερα είχε ακυρώσει το διάγγελμά του, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος και αργότερα για τις 3.30 μ.μ. και στο οποίο αναμενόταν, σύμφωνα με καταλανικές πηγές, να ανακοινώσει διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και πρόωρες περιφερειακές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Πουτζντεμόν αναμενόταν να ανακοινώσει ακόμη την αναστολή της κήρυξης ανεξαρτησίας, σε έναν ελιγμό με τον οποίο θα προσπαθούσε να προλάβει την Μαδρίτη και μέσω του οποίου θα μπορούσε να ζητήσει να μην ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος για προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, όπως έχει ζητήσει από την ισπανική Γερουσία η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

ΑΠΕ