Der Spiegel: Αγαπητοί Ευρωπαίοι, πίνετε περισσότερο νερό της βρύσης!

«Ήταν το πρώτο επιτυχημένο δημοψήφισμα σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία Right2Water και η ίδια η πρωτοβουλία απέσπασε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια υπογραφές. Τώρα η Επιτροπή απαντά με την παρουσίαση μιας νέας στρατηγικής για το νερό», αναφέρει σε δημιοσίευμά του το Der Spiegel, σημειώνοντας ότι ο κύριος στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο ασφαλές το νερό της βρύσης στην ΕΕ και, συνεπώς, να ενθαρρυνθούν περισσότεροι καταναλωτές να παραιτηθούν από το εμφιαλωμένο νερό. Μεταξύ άλλων, 18 νέες ουσίες και μικρόβια θα προστεθούν στον κατάλογο των κριτηρίων για ασφαλές πόσιμο νερό, δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Karmenu Vella – συμπεριλαμβανομένων των λεγιονέλλας, της δισφαινόλης-Α και του χλωρικού άλατος.

Η ποιότητα του νερού της βρύσης είναι ήδη υψηλή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των πολιτών μικρή: σύμφωνα με την Επιτροπή, μόνο το 20% των Ευρωπαίων βρίσκει αποδεκτό το νερό της βρύσης εκτός της πατρίδας τους.

Αλλά αν περισσότεροι άνθρωποι πίνουν νερό από τη βρύση αντί για εμφιαλωμένο νερό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, τα νοικοκυριά της ΕΕ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Το περιβάλλον θα ωφελήσει επίσης, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Frans Timmermans. Εκτιμάται ότι η χρήση εμφιαλωμένου νερού μπορεί να μειωθεί κατά 17% εάν αυξηθεί η ποιότητα του νερού της βρύσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική για τα ύδατα διαδραματίζει επίσης ένα ρόλο στην πρόσφατα παρουσιαζόμενη στρατηγική της ΕΕ για τα πλαστικά απόβλητα.

Η Επιτροπή εκτιμά το πρόσθετο κόστος των προτάσεων βελτίωσης σε 1,6 έως 2,2 δισ. ευρώ ετησίως. Η παροχή πόσιμου νερού στην Ευρώπη σήμερα κοστίζει περίπου 46 δισ. ευρώ ετησίως. Η πρόσβαση σε ποιοτικο νερο βρύσης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, 23 εκατ. πολίτες της ΕΕ δεν συνδέονται με δημόσια συστήματα ύδρευσης και ένα εκατομμύριο κυρίως φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καλό και ασφαλές νερό.

Η Επιτροπή επιθυμεί τώρα να παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν βρύσες στα δημόσια και στα κρατικά κτίρια. Ταυτόχρονα θέλει να «ενθαρρύνει» τα εστιατόρια, τα κυλικεία και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών για να προσφερουν δωρεάν στους πελάτες νερό της βρύσης, δήλωσε ο Timmermans. «Αλλά δεν θέλουμε να τους αναγκάσουμε να το πράξουν με νόμο» πρόσθεσε.

Το κεντρικό αίτημα της πρωτοβουλίας “Right2Water” να δηλώσει την πρόσβαση στα ύδατα για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν λαμβάνεται υπόψη από την Επιτροπή. Αυτό έχει νομικούς λόγους, δήλωσε ο Timmermans: η πρόσβαση στα ύδατα δεν ορίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα στις συνθήκες της ΕΕ, και μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή. Πολιτικά, ωστόσο, ο Timmermans τόνισε ότι το δικαίωμα στο νερό είναι ένα “θεμελιώδες ζήτημα”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Der Spiegel

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...