Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα

Με τηλεοπτικό μήνυμά του σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. Το πρόγραμμα για κάθε κλάδο, θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ξεκάθαρο και συνεκτικό θα είναι το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για τον κλάδο του τουρισμού, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η μείωση της προκαταβολής φόρου και νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, δίνοντας ανάσα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Επίσης, στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται η επέκταση της μείωσης ενοικίου κατά 40% και τον Ιούνιο, ενώ ανάλογη επέκταση ενός μήνα θα δοθεί και στην επιδότηση της αναστολής εργασίας για τους εργαζομένους όσων επιχειρήσεων παραμένουν κλειστές. Κλειδωμένη, άλλωστε, είναι η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση από το 24% στο 13%. Ανάλογη μείωση του ΦΠΑ θα υπάρξει και στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
Σχέδιο για στήριξη στην εργασία του τουρισμού
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην στήριξη της εργασίας. Γι’ αυτό, έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει την στήριξη των θέσεων απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων. Σύμφωνα με πηγές αυτό προβλέπει την επιδότηση του μειωμένου χρόνου εργασίας κατά 60%. Δηλαδή, σε περίπτωση που σε έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης με αμοιβή χίλια ευρώ μετατραπεί η σύμβαση του σε εκ περιτροπής με την μισή αμοιβή, θα χρηματοδοτηθεί ένα ποσοστό των χρημάτων που χάνει από το κράτος και αντί 500 ευρώ θα λαμβάνει 800 ευρώ.

Επίσης σχεδιάζεται η πριμοδότηση επιχειρήσεων για την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Όταν αποδεδειγμένα υπάρχει μεγάλη μείωση τζίρου θα καλύπτεται μέρος του μισθολογικού κόστους υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις. Για την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων θα αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση κονδύλια του προϋπολογισμού και του ΕΣΠΑ, ενώ στη συνέχεια, όταν ξεκινήσει η εφαρμογή του, θα ενταχθούν οι δαπάνες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος σχεδιάζεται και πρόγραμμα με επιταγές εργασίας με τις οποίες θα πριμοδοτούνται οι νέες θέσεις απασχόλησης αντί της ανεργίας.