Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: «Αόρατα ναυάγια» στη Μεσόγειο της πανδημίας

Η κεντρική Μεσόγειος «παραμένει η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός του κόσμου και στις σημερινές συνθήκες έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να συμβούν ναυάγια μακριά από το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας» προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μιλώντας για «αόρατα ναυάγια» σε μια περίοδο που τα κλειστά λιμάνια και η απόσυρση των διασωστικών σκαφών των ΜΚΟ αποτρέπουν να υπάρχει μια εικόνα της κατάστασης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατήγγειλε ότι οι αναχωρήσεις από τη Λιβύη αυξήθηκαν κατά 290%, με 6.629 απόπειρες να φτάσουν στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως το τέλος Απριλίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ αυτές από την Τυνησία, που δεν αντιμετωπίζει εμφύλιο πόλεμο, αυξήθηκαν κατά 156%, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση φυγής από τη Βόρειο και υποσαχάρια Αφρική την εποχή της πανδημίας.

Από τη στιγμή που το 75% των μεταναστών στη Λιβύη έχασαν τις εργασίες τους εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, αυτό φαίνεται πως οδήγησε σε μια έκρηξη της αναζήτησης σωτηρίας από την άλλη πλευρά της Μεσογείου, εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία, γεγονός που καταρρίπτει επίσης το επιχείρημα της ευρωπαϊκής ρατσιστικής Δεξιάς ότι τα πλοία των ΜΚΟ μεταφέρουν τους μετανάστες και αποτελούν μαγνήτη για τις μεταναστευτικές ροές.

Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι εδώ και εβδομάδες τα πλοία των ΜΚΟ είναι αγκυροβολημένα στα ιταλικά λιμάνια εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της απόφασης της Ιταλίας να κηρύξει τα λιμάνια της «μη ασφαλή» εξαιτίας του κορωνοϊού. Στη Μάλτα, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας εις βάρος του για τον θάνατο μεταναστών στη θάλασσα που άφησαν αβοήθητους οι αρχές της χώρας, όταν μια βάρκα με μετανάστες αφέθηκε να βουλιάξει στις 13 Απριλίου παρ’ όλο που η Alarm Phone είχε ειδοποιήσει τις αρχές της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας ότι βρισκόταν στα ύδατα της Μάλτας. Η Βαλέτα δεν απάντησε και 12 νεαρά άτομα πνίγηκαν, ενώ οι διασωθέντες επέστρεψαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Λιβύης παρά το βέτο του ΟΗΕ.

Στο κενό φαίνεται ότι έχει πέσει και η κοινή πρόταση των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας για έναν «ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης για την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα», ενώ η Frontex σχεδιάζει να προσλάβει τουλάχιστον 10.000 άτομα έως το 2027 για τον έλεγχο των συνόρων του «Φρουρίου Ευρώπη». Η Ιταλία, από την πλευρά της, ανανέωσε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με τη Λιβύη, που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κρατά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τουλάχιστον μισό εκατομμύρια άτομα.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...