Δημιουργία Εθνικού Μητρώου ΜΚΟ για πρόσφυγες από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Με απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Μουζάλα, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συστήνεται Εθνικό Μητρώο ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Το Μητρώο, θα αποτελεί σύνθεση όλων των μητρώων που υπάρχουν και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να κάνει εγγραφή κάποια οργάνωση που έχει ήδη καταγραφεί από άλλο φορέα.

Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι δεν πρόκειται για μια καινούρια υπηρεσία αλλά για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο κοινό ως το τέλος του μήνα μέσω διαδικτύου. Σε αυτήν, η κάθε οργάνωση θα έχει ένα προσωπικό κωδικό και θα μπορεί να μπαίνει και να αλλάζει ή να ενσωματώνει τα στοιχεία της. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να δηλώνει το ενδιαφέρον της για τον τομέα δράσης της, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για παρεχόμενες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, σε 170 ανέρχονται, σύμφωνα με καταγραφή που πραγματοποίησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που προσέφεραν έργο στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, από την εποχή της έξαρσης της προσφυγικής κρίσης μέχρι σήμερα. Η καταγραφή έγινε μέσα από συνέργειες με το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που είχαν ήδη εγγράψει τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό