Δωρεάν συμβουλευτική εργαζομένων και ανέργων από το Ινστιτούτο Εργασίας

Εκδήλωση για τις «Πρόσφατες Αλλαγές στο Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα και στην Εργατική Νομοθεσία», διοργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σε μια κοινή προσπάθεια να ανταποκριθούν στην ανάγκη στοχευμένης πληροφόρησης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων.

Αφορμή της εκδήλωσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης κι ευνόησαν την εφαρμογή νομοθετικών μέτρων ιδιαίτερα βλαπτικών για τον κόσμο της εργασίας. Όπως και οι επώδυνες μεταβολές σε κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που περιόρισαν την κοινωνική προστασία και δημιούργησαν γενικευμένη περιθωριοποίηση και εργασιακή ανασφάλεια σε μεγάλα τμήματα του εργατικού δυναμικού.

Σε αυτό το δυσμενές και αόριστο περιβάλλον, σύμφωνα με τους διοργανωτές, καθίσταται αναγκαία η έγκυρη  πληροφόρηση εργαζομένων και ανέργων, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13/12/2017 και ώρα 18:00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», στο Δημαρχιακό Μέγαρο Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1Α).

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι εξειδικευμένοι Νομικοί Σύμβουλοι του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στην εργατική νομοθεσία.

Μετά τις εισηγήσεις οι νομικοί θα απαντούν σε ερωτήματα και προβληματισμούς σε θέματα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και απασχόλησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δωρεάν συμβουλές από ειδικούς

Την Παρασκευή, 15/12/2017 από τις 13:00 έως και 19:00, οι Νομικοί Σύμβουλοι θα βρίσκονται στο χώρο του «Γραφείου Εργασίας» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1Α), όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί δωρεάν να συμβουλευτεί τους νομικούς και εξατομικευμένα να θέσει τα ερωτήματά του σχετικά με:

Α. θέματα κοινωνικής ασφάλισης όλων των ταμείων (ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΑΕΕ, κ.α.) όπως ενοποίηση ταμείων, πλασματικά έτη ασφάλισης, θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας, συντάξεις θανάτου, πλήρεις και μειωμένες συντάξεις, απασχόληση συνταξιούχων, παράλληλη ασφάλιση κ.λπ. και

Β. ζητήματα εργατικού δικαίου, όπως συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αποδοχές, άδειες κλπ.

Παράλληλα, σύμβουλοι απασχόλησης θα επεξεργάζονται αιτήματα εργαζομένων και ανέργων, σε ζητήματα απασχόλησης και επαγγελματικής ανάπτυξης & σταδιοδρομίας.