Δρομολογείται η αποκατάσταση του νηπιαγωγείου στον οικισμό των Ρομά, “Αγία Σοφία”

Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του νηπιαγωγείου στον Οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία», των Διαβατών, το οποίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς τον περασμένο Απρίλιο, αναλαμβάνει ο δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε σύσκεψη, προκειμένου άμεσα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του σχολείου.

Να σημειωθεί ότι το κτίριο του νηπιαγωγείου στον οικισμό Ρομά “Αγία Σοφία”, καταστράφηκε ολοσχερώς από αγνώστους, τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών. Οι άγνωστοι ξήλωσαν και βανδάλισαν σχεδόν τα πάντα ενώ φρόντισαν και κατέστρεψαν και την σκηνή που στήθηκε αργότερα, προκειμένου να στεγάσει πρόχειρα τα 100 παιδιά του νηπιαγωγείου, τα οποία παραμένουν εκτός σχολείου. Από τον περασμένο Μάιο μέχρι και σήμερα, με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης του δήμου Δέλτα, δεν έγινε καμία ενέργεια για να αποκατασταθεί η ζημία στο νηπιαγωγείο ή να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου  Δέλτα, ο νέος δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης, ανέφερε πως ο δήμος Δέλτα προχωρά σε πρωτοβουλία συντονισμού όλων των φορέων, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΥΜΑΘ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, η Ελληνική Αστυνομία, η εκπαιδευτική κοινότητα, κ.λ.π., προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα ώστε το νηπιαγωγείο να τεθεί σε λειτουργία με ασφάλεια.

«Στόχος μας είναι να λύσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται το πρόβλημα. Παίρνουμε μέτρα για τον οικισμό και θέλουμε να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε τις ζωές όλων των κατοίκων της περιοχής» τόνισε και ανέφερε πως θα υπάρξουν ενέργειες ώστε να λυθούν και μία σειρά άλλων ζητημάτων στον οικισμό των Ρομά, όπως οι υποδομές και η αποκομιδή των τεράστιων μαζών από μπάζα που κατακλύζουν την περιοχή. «Με συνέργειες και με την Περιφέρεια θα επιδιώξουμε να απομακρύνουμε τα μπάζα και τα σκουπίδια της από την περιοχή που ξεπερνούν τους 500 τόνους» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ενώ το παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την καταστροφή του σχολείου και την μη αποκατάσταση του.

”Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλευρο θέμα, το οποίο απαιτεί έγκαιρη και οριστική λύση, καθώς ο κίνδυνος σχολικής διαρροής και  περιθωριοποίησης των παιδιών είναι μεγάλος. Ιδίως, όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ουσιαστική και όχι προσχηματική διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση για μια τόσο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα» τονίζουν οι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου στον οικισμό Ρομά. Την ερώτηση υπογράφουν και οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος όπως και οι βουλευτές της Α Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης και Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Παρά τα αιτήματα που έγιναν από την Διεύθυνση του νηπιαγωγείου, με σχετικά έγγραφα, για προστασία του χώρου από περαιτέρω λεηλασίες, αλλά και αποκατάσταση των ζημιών, δεν έγινε τίποτα από αυτά με αποτέλεσμα το νηπιαγωγείο να μην λειτουργήσει ξανά μέχρι το τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς» τονίζουν στη ερώτηση τους προς την υπουργό Παιδείας και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Φ.Δ.