Δύο εκρηκτικές φωνές κάνουν το γύρο του κόσμου σε 120 λεπτά

Δύο μοναδικές ερμηνεύτριες, που συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς αίματος και τραγουδούν σε περισσότερες από 20 γλώσσες και διαλέκτους, υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Tην Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, στις 9 μ.μ., ο πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας φιλοξενεί την Ελένη και τη Σουζάνα Βουγιουκλή, οι οποίες θα παρουσιάσουν τη μουσική παράσταση με τίτλο «Wake up» (Ξύπνα), στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Voices» (κτήριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).

Οι δύο αδελφές με καταγωγή από την Ξάνθη θα ερμηνεύσουν συνθέσεις γεννημένες στη δίνη της διεθνούς κρίσης. Πρόκειται για τραγούδια που διατρέχουν ποικίλες μουσικές του κόσμου. Έτσι, μεταφέρουν στο κοινό την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της πολυφωνίας των Βαλκανίων, το σπαραγμό των φάδος (fados) της Πορτογαλίας, τη δωρικότητα των μπλουζ (blues) και των γκόσπελ (gospel) της Αμερικής και τη λιτότητα του ελληνικού ρεμπέτικου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της παράστασης θα ακουστούν τραγούδια από το δίσκο των αδελφών Βουγιουκλή με τίτλο «To Be Safe» (2013), αλλά και νέες συνθέσεις από την επερχόμενη δισκογραφική εργασία τους.

Οι αυθεντικές και εκρηκτικές ερμηνείες των δύο καλλιτεχνών συναντώνται επί σκηνής με την εκστατική ομάδα μουσικών που δίνει το ρυθμό (rhythm section) και την οποία ενσαρκώνουν ο Αλέξης Αποστολάκης (τύμπανα) και ο Χρήστος Τσαπράζης (κοντραμπάσο). Η συνολική διάρκεια της παράστασης ανέρχεται σε 120 λεπτά.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή άρχισαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να  πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πλήθος γλωσσών και διαλέκτων τόσο a cappella (μόνο με φωνή, χωρίς συνοδεία οργάνων) όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που εκτελούν οι ίδιες. Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών, αλλά και δικές τους συνθέσεις.

Eχουν συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως τους Μαρία Φαραντούρη, Goran Bregovic, Ψαραντώνη, Θανάση Γκαϊφύλλια, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Τατιάνα Λύγαρη, Χρήστο Θηβαίο, Γιάννη Σπάθα, Ηλία Ανδριόπουλο, Rotting Christ κ.ά.

Έχουν δώσει συναυλίες έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ, σε εξέχοντες χώρους πολιτισμού, όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και το International Mugham Center στο Μπακού, σε αρχαία θέατρα και πύργους, σε σύγχρονα θέατρα και σε σημαντικά jazz clubs σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ κ.ά.

Οι τιμές των εισιτηρίων για τη μουσική παράσταση των αδελφών Βουγιουκλή ανέρχονται σε 15€, 12€ και 10€ (μαθητικό, φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας).