Εφαρμογή κινητού καταγράφει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον

Μια πειραματική εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τις αλλαγές στη συμπτωματολογία της νόσου Πάρκινσον κατά τη διάρκεια της ημέρας και να στέλνει τα δεδομένα στον θεράποντα ιατρό.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη με στόχο να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της νόσου και στην ενίσχυση της συνεργασίας γιατρού-ασθενή.

«Όπως ο διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον έχει διακυμάνσεις στη συμπτωματολογία γεγονός που επηρεάζει και τη θεραπεία. Τώρα μπορούμε να μετρήσουμε κατ’ οίκον αυτές τις διακυμάνσεις όπως κάνουμε και στην κλινική», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Σουσι Σαρια.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ανέπτυξαν το app το οποίο ουσιαστικά απαρτίζεται από πέντε τεστ τα οποία αξιολογούν την ομιλία, την ισορροπία, τον χρόνο αντίδρασης, το χτύπημα των δακτύλων και το βάδισμα. Από αυτά παράγεται το σκορ κίνησης της νόσου Πάρκινσον δια του οποίου οι γιατροί αξιολογούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και εν συνεχεία προσαρμόζουν τη φαρμακευτική αγωγή, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Neurology.

«Πρόκειται πραγματικά για μια σημαντική εξέλιξη. Οι ασθενείς ήθελαν πολύ να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο», λέει η Δρ Σαρια.

Πράγματι η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε δείγμα 129 ασθενών που έκαναν πάνω από 6.000 χρήσεις της. Το σκορ διαθέτει κλίμακα από το 0 έως το 1ο0. Όσο υψηλότερο το σκορ, τόσο σοβαρότερη η συμπτωματολογία. Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν το app τόσο πριν όσο και μετά την χρήση της ημερήσιας δόσης ντοπαμίνης, ενώ παράλληλα αξιολογούνταν και στο ιατρείο από τον θεράποντα ιατρό τους.

Τα συμπτώματα ποίκιλαν κατά μέσο όρο 14 μονάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα στοιχεία αυτά βοηθούσαν τους γιατρούς να καταλάβουν τις υφέσεις και εξάρσεις των ασθενών με νόσο Πάρκινσον.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του σκορ του app και των μετρήσεων στο ιατρείο. Κατά μέσο όρο το σκορ της εφαρμογής μειωνόταν περισσότερο απ’ ότι η αξιολόγηση στο ιατρείο όταν είχε λάβει ο ασθενής ντοπαμίνη. Αυτό ενδεχομένως να αναδεικνύει την ευαισθησία και ακρίβεια στην μέτρηση των συμπτωμάτων σε πραγματικό χρόνο.

πηγή: in.gr

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...