Το Εφετείο επικύρωσε πρόστιμο 38 εκατ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ – Αγωνία για 170 εργαζόμενους

Aβέβαιο θεωρείται το μέλλον της ΣΕΚΑΠ και των 170 εργαζομένων της, μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία.
Στη ΣΕΚΑΠ είχε επιβληθεί το εν λόγω πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν γίνει η εξαγορά της από τον όμιλο Σαββίδη.
Ωστόσο, το πρόστιμο γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής κατά της ως άνω Καταλογιστικής Πράξης και αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων και η αίτηση συζητήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά τα επιχειρήματα της ΣΕΚΑΠ δεν έγιναν δεκτά.
Ως εκ τούτου, εφόσον απορριφθεί και η νέα προσφυγή που θα καταθέσει, η εταιρεία θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των 38,2 εκατ. ευρώ, τα 20 εκ των οποίων αφορούν προσαυξήσεις.
Εν όψει της παραπάνω απόφασης, το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας έχει μπει στον «πάγο» μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου για το πρόστιμο.

Πηγή: bankingnews.gr