Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού αύριο στο ΑΠΘ

Εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού», διοργανώνεται αύριο το μεσημέρι, στο φουαγιέ του Κεντρικού Αμφιθεάτρου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια της οποίας, όσοι παραβρεθούν θα μπορούν να μετέχουν σε «βιωματικούς περιπάτους προσομοίωσης με μάσκα και λευκό μπαστούνι».

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού», που εορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου και διοργανώνεται από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ), την Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας και ΑμΕΑ της Σχολής Θετικών Επιστημών και την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σε σχετική ανακοίνωση το ΚΕΑΤ τονίζει τα εξής:

Στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού. Το λευκό μπαστούνι έχει μεγάλη σημασία για την κινητικότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία και είναι το σύμβολο της προσπάθειας τους για ανεξαρτησία και ισότιμη συμμετοχή στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Στη σύγχρονή του μορφή, το λευκό μπαστούνι συνδυάζεται με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε άτομα με οπτική αναπηρία να μπορούν να ανιχνεύουν το περιβάλλον και να κινούνται ανεξάρτητα και με ασφάλεια μέσα στην πόλη αλλά και μέσα σε κτίρια. Βέβαια εμφανίζονται εμπόδια, τα οποία αρκετές φορές βιώνουν και οι βλέποντες, γιαυτό καθήκον όλων μας είναι να συνδράμουμε στην απαλοιφή των εμποδίων.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού η Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας και ΑμΕΑ της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Νομικής Σχολής και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ) οργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και ώρες 12 μ – 2 μμ στο Φουαγιέ του Κεντρικού Αμφιθεάτρου της Νομικής Σχολής.  Το κοινό σε συνεργασία με άτομα με οπτική αναπηρία και εκπαιδευτές κινητικότητας θα συμμετάσχει σε βιωματικούς περιπάτους προσομοίωσης με μάσκα και λευκό μπαστούνι, θα γνωρίσει τις τεχνικές βλέποντος οδηγού, θα ενημερωθεί σε θέματα προσβασιμότητας και πώς μπορεί να βοηθήσει ώστε να μη δημιουργεί εμπόδια ή πως να εντοπίζει πιθανά εμπόδια. Επίσης θα γίνει ενημέρωση για τις δράσεις του ΚΕΑΤ.  Θα οργανωθούν αγώνες με αθλήματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν μικτές ομάδες βλεπόντων και ατόμων με οπτικές αναπηρίες με σκοπό να γνωρίσουν οι βλέποντες τα σπορ και να χαρούν την ξεχωριστή εμπειρία.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Φώτης Μπίμπασης (ΚΕΑΤ) 6936771883                                        Χαρίτων Πολάτογλου (Τμήμα Φυσικής) 6977179801.