Έκκληση Ζέρβα για συναίνεση και συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων της πόλης

Την ανάγκη να συμφωνήσουν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης σε μια ατζέντα για το μέλλον της, και “με ξεκάθαρες κουβέντες και ξεκάθαρο πλάνο” να συνεισφέρουν ώστε να “πάψει η αφόρητη επανάληψη κλισέ και το αναμάσημα παρεμφερών απόψεων που διαιωνίζονται επί 20 με 25 χρόνια”, υπογράμμισε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα του καθιερωμένου δείπνου που παραθέτει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Χαρακτηρίζοντας το 2020 έτος ορόσημο, ο κ. Ζέρβας επισήμανε ότι “η αίσθηση πως η χώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση, πατά ξανά στα πόδια της και ανακτά το απολεσθέν εθνικό εισόδημα, πρέπει να μεταφραστεί σε τζίρο των επιχειρήσεων, πρέπει να αποτυπωθεί στα εισοδήματα όσων επιχειρούν”, αλλιώς, όπως πρόσθεσε “θα παραμείνει μία ψευδεπίγραφη ανάπτυξη, μία εικονική βελτίωση κάποιων δημοσιονομικών μεγεθών”.

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι υπάρχουν δυνατότητες να “τα καταφέρουμε”, ο κ. Ζέρβας σημείωσε “μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το momentum που φαίνεται να διαμορφώνεται στη χώρα και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα”. Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, “αυτό όμως θα γίνει μόνον εάν ενεργήσουμε και εμείς. Όχι με γενικόλογες κουβέντες, με άυλες επιτυχίες και ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένα projects. Με συγκεκριμένα σχέδια που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα ανοίξουν νέες προοπτικές”.

Αναφερόμενος στο τι μπορεί να κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τους επαγγελματίες της πόλης, ο κ. Ζέρβας σημείωσε “πρώτα και πάνω από όλα να τους ακούει και να συνεργάζεται μαζί τους. Είμαστε στην ίδια ομάδα, είμαστε συνεργάτες και η επιτυχία του ενός μεταφράζεται άμεσα και σε επιτυχία του άλλου”.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζοντας ότι είναι παρελθόν ο καιρός που το ΕΕΘ “δεν ακουγόταν, δεν επηρέαζε τα πράγματα είναι παρελθόν”, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι “αυτό με τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει να θεωρείται αυτονόητο”.

Η ατζέντα του δήμου Θεσσαλονίκης για τον επαγγελματία και το επιχειρείν

“Έχουμε μιλήσει για ευταξία στην πόλη”, επισήμανε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι θα αλλάξει άρδην η εικόνα της “εγκατάλειψης, της βρωμιάς, της καθημερινότητας χωρίς κανόνες”. Υπογραμμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι καθαρή και φωτισμένη επαρκώς, ο κ. Ζέρβας σημείωσε “όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον δημότη και τον κάτοικο της Θεσσαλονίκης ενδιαφέρουν σχεδόν εξίσου και τον επισκέπτη”.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη της δραστικής παρέμβασης, ώστε η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε κόμβο εμπορίου, επιχειρήσεων, επενδύσεων, σε εκπαιδευτικό κέντρο και κυψέλη καινοτομίας και σε τουριστικό προορισμό αξιώσεων.

“Ήδη το κάνουμε με πολλούς τρόπους”, σημείωσε ο ίδιος κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάπλαση στο Μοδιάνο και στην αναγκαιότητα παρεμβάσεων στο Καπάνι. “Το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης πρέπει να αναβαθμιστεί”, επισήμανε ο ίδιος, τονίζοντας “διατηρώντας το χρώμα του, διατηρώντας την παράδοση πρέπει παράλληλα να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Πρέπει να μετατραπεί σε μία μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη και ταυτόχρονα να παραμείνει μία ζωντανή αγορά για τον κάτοικο”.

Ως δεύτερο μείζον θέμα για ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας έθεσε την καθαριότητα που όπως επισήμανε αποτελεί “κορυφαίο ζήτημα για τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας”.

Βέβαια, ο ίδιος επισήμανε “δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, για επιχειρηματικότητα, για άνθηση του εμπορίου, του εμπορικού κέντρου αλλά και των τοπικών αγορών χωρίς αστικές συγκοινωνίες”.

Χαρακτηρίζοντας “δραματική” την κατάσταση με τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ζέρβας διερωτήθηκε “χωρίς ούτε ένα αξιόπιστο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς για ποια αγοραστική κίνηση να μιλήσουμε και τί να σχεδιάσουμε”;

Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στις κινήσεις του δήμου, ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι “μπορεί να βρισκόμαστε στη διοίκηση μόλις τέσσερις μήνες, αλλά πιέσαμε και πιέζουμε σε υψηλό επίπεδο για λύσεις και καταφέραμε να αποσπάσουμε δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τόσο για το μετρό, όσο και για τον ΟΑΣΘ”.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι “μόνον με καλές χρήσεις μπορούμε να αντιστρέψουμε την πτωτική πορεία” και αναφέρθηκε στα Χριστούγεννα, τα events και το Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Πλατεία.

“Πήραμε μία πολιτική απόφαση να δημιουργήσουμε τη Χριστουγεννιάτικη αγορά εκεί, ώστε να κερδίσουμε ξανά την πλατεία. Έναν χώρο που είχε γίνει κέντρο παραβατικότητας και νεκρό σημείο, τον ξανακερδίσαμε. Τον επανεντάσσουμε στον αστικό ιστό και τον παραδίδουμε ξανά στον πολίτη”, επισήμανε χαρακτηριστικά, λέγοντας “το στοίχημα των Χριστουγέννων κερδήθηκε. Μιλάει όλη η Ελλάδα για αυτό”.

Βέβαια, ο ίδιος αναγνώρισε την συνεισφορά όλων των παραγωγικών φορέων της πόλης για την επιτυχία του προαναφερόμενου εγχειρήματος και δήλωσε “περήφανος που το καταφέραμε μαζί”.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε στις συστηματικές και συντονισμένες κινήσεις που γίνονται με “επιμονή” για να “χτυπηθεί” το φαινόμενο του παραεμπορίου και υπογράμμισε την ανάγκη μετατροπής και της Θεσσαλονίκης σε “smart city” που θα αξιοποιεί όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία υπέρ των πολιτών. “Και μη νομίσετε ότι αυτό δεν αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο, δεν αφορά την αγορά”, επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας “αν τα καταφέρουμε, που θα τα καταφέρουμε, θα δείτε μία πολύ σημαντική θετική επίδραση στην ίδια τη λειτουργία και την καθημερινότητα της πόλης. Θα δείτε πως προβλήματα που σήμερα φαίνονται δυσθεώρητα, μπορούν να ξεπεραστούν”.

Μια τέτοια στρατηγική, όπως επισήμανε ο ίδιος, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα καινοτομίας, νέων επιχειρήσεων, start ups και συνολικά να οδηγήσουν σε μία νέα οικονομία περισσότερο διασυνδεδεμένη με τις παγκόσμιες εξελίξεις.

“Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε νέες άμεσες ξένες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη”, σημείωσε χαρακτηριστικά και γνωστοποίησε “έχουμε αποφασίσει να συνεργαστούμε με έναν τεχνολογικό κολοσσό που θα αναλάβει να μας καθοδηγήσει σε αυτή τη νέα εποχή με τρόπο απτό, συνολικό και όχι πιλοτικό και δοκιμαστικό”.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στην ομιλία του και στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 12,5% και για τις μετρόπληκτες επιχειρήσεις κατά 80%, σημειώνοντας μεταξύ άλλων “δεν νοείται ο δήμος να εισπράττει ανταποδοτικά τέλη και να τα αποταμιεύει. Τα χρήματα αυτά είναι των δημοτών, είναι των επιχειρηματιών και είτε προσφέρονται πίσω ως υπηρεσία είτε δεν εισπράττονται”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ζέρβας κάλεσε σε συστράτευση όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, ώστε όπως είπε “να επανεντάξουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλους τους παγκόσμιους χάρτες και τα οφέλη αυτής της στρατηγικής να τα μοιράσουμε δίκαια σε όλους”.

Το δώρο του προέδρου ΕΕΘ στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Μια μπλε γραβάτα, χάρισε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να σημειώνει παραλαμβάνοντας την «βλέπω ξεκίνησε μια καινούργια μόδα, να χαρίζουμε γραβάτες αλλά και να φοράμε γραβάτες».

Είχε προηγηθεί πείραγμα του προέδρου του ΕΕΘ στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την ήττα που γνώρισε ο ΠΑΟΚ, ομάδα που υποστηρίζει ανοιχτά ο Κ. Ζέρβας, την προηγούμενη αγωνιστική με τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης. «Είναι λίγο στεναχωρημένος γιατί έχασε από τον Άρη, αλλά δεν πειράζει» είπε ο κ. Ζορπίδης με τους καλεσμένους να ξεσπούν σε γέλια. «Εύχομαι όλες οι ομάδες της πόλης να πηγαίνουν καλά» απάντησε χαμογελώντας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το επιμελητήριο “φιλοξενεί” στους κόλπους του 195 διαφορετικά επαγγέλματα και έχει 55.000 μέλη, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο φορέας, κοινωνικά και οικονομία και ευχήθηκε για “μια πόλη καλή και τα καλύτερα για την Ελλάδα”.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι στην τρίτη 10ετία του 21ου αιώνα, η Ελλάδα ανακτά την «ελπίδα και αυτοπεποίθησή της» και σημειώνοντας ότι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η χώρα μας αλλάζει σελίδα τόνισε “η Ελλάδα γίνεται μια φυσιολογική χώρα, φιλική στο επιχειρείν”.

“Περήφανος” που υπάρχουν επιμελητήρια όπως το ΕΕΘ ¨με τον υποστηρικτικό και συμβουλευτικό ρόλο του οποίου-μεταξύ άλλων- η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διακρίθηκε πολλάκις τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Μεταξύ άλλων, στο σύντομο χαιρετισμό του ο ίδιος σημείωσε “έχουμε ιστορικό στοίχημα να κερδίσουμε όλοι μαζί κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι στη χώρα, ώστε να καταστεί η Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις. Ή τώρα ή ποτέ. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματικότητα”. “Στο μέτρο να είμαστε όλοι ίδιοι”, ευχήθηκε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου.

Στην αποψινή εκδήλωση, που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το “παρών” έδωσαν βουλευτές, δήμαρχοι του νομού και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας.