Εκλογές 2019: Ομαλά εξελίσσεται και ολοκληρώνεται η διαδικασία

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία στα 21.477 εκλογικά τμήματα σε όλη την Επικράτεια, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών που μετέδωσε η ΕΡΤ, εκτιμάται ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα ξεπεράσει εκείνη στις ευρωεκλογές

Τα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας άνοιξαν για τους ψηφοφόρους κανονικά στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές.

Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά. Αφού κλείσουν οι κάλπες, αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων και στη συνέχεια των σταυρών. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται σε κάθε νομό από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, μεταδίδονται στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία, το υπουργείο, τα αναρτά στην ιστοσελίδα του (https://ekloges.ypes.gr/) και τα διοχετεύει στα ΜΜΕ.

Με το που κλείσουν οι κάλπες, στις 19:00 θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς το κοινό exit poll. Μόλις δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή στις 9 το βράδυ, θα γίνει γνωστή η ασφαλής εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών, όπως ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Singular Logic, Γ. Θεοδωρόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σχετικά με την εκλογική διαδικασία.