Εκλογές μετά μουσικής σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα από τις 12:00 το μεσημέρι θα λάβει χώρα ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στην πόλη μας, το πρώτο «Openair Busking Fest Thessaloniki», με σειρά εκδηλώσεων από καλλιτέχνες του δρόμου και μουσικούς. Πέρα από τα μουσικά δρώμενα, που θα κυριαρχήσουν, αναμένεται να έρθουμε σε επαφή με μία μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων από εικαστικά μέχρι και παραστάσεις με ζογκλέρ.

«Με αφορμή του νόμου περί επαιτείας και την προσαγωγή κάποιων μουσικών που εξασκούσαν την τέχνη τους στο δρόμο ο Σ.Μ.Β.Ε έκανε μια διαμαρτυρία στη Νέα Παραλία (σ.σ. 2016), η οποία είχε τεράστια αποδοχή και μεγάλη επιτυχία. Κάτι τέτοιο έλλειπε από την πόλη και σκεφτήκαμε να γίνει θεσμός. Έτσι προέκυψε το «Openair Busking Fest Thessaloniki», μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Πέτρος Καράλης.

Σχετικά με τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα ο ίδιος επισημαίνει ότι «την Κυριακή θα είναι διάχυτος ο πολιτισμός σε όλο το παραλιακό μέτωπο και οι περιπατητές θα απολαμβάνουν τα δρώμενα μέχρι αργά το βράδυ».

Σε ερώτησή μας γιατί το «Openair Busking Fest Thessaloniki» συμπίπτει χρονικά με την ημέρα των εκλογών ο κ. Καράλης διευκρίνισε ότι η 26η Μαΐου είχε αποφασιστεί πριν ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών. Οπότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ψηφίζουμε και μετά όλοι στην παραλία για μια μοναδική εμπειρία».

Κατάργηση του νόμου περί επαιτείας
Ο κ. Καράλης τοποθετούμενος για το νομοθετικό πλαίσιο που μέχρι πριν ένα χρόνο όριζε ως επαιτεία τη μουσική στο δρόμο, τονίζει ότι «με την κατάργηση του νόμου, που ίσχυε από το 1938 παρακαλώ, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου έστω και καθυστερημένα να γίνει αυτή η νομοθετική παρέμβαση προς όφελος των ανθρώπων που υπηρετούν τον πολιτισμό και όχι μόνο».

Η νομοθετική αλλαγή που συνδέεται άμεσα και με το σημερινό φεστιβάλ, θα αποκαταστήσει τις «φωνές» των μουσικών του δρόμου, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Καράλης «οι μουσικοί στο δρόμο είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί σ’ ένα απρόσωπο αστικό περιβάλλον, χαρίζοντας μελωδίες που εξανθρωπίζουν την πόλη».