«Εκπτώσεις» για τα αυθαίρετα

Μειώσεις στα πρόστιμα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων αλλά και «παράθυρο» παράτασης της ημερομηνίας λήξης του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος λήγει τον προσεχή Νοέμβριο αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά, ως προς τα προς τακτοποίηση -μη δασικά- αυθαίρετα, το πολυνομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει δύο διατάξεις περαιτέρω μείωσης των προστίμων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

  • Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση 30% επί του συνολικού ποσού του προστίμου. Η προβλεπόμενη έως τώρα έκπτωση ήταν 20%.
  • Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου (από 10% που ήταν έως τώρα).

Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν, σύμφωνα με το ethnos.gr, ότι δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμα εάν θα δοθεί παράταση στην ισχύ του νόμου τακτοποίησης, ο οποίος λήγει τον Νοέμβριο χωρίς ωστόσο να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μία επιμήκυνση του χρόνο υποβολής των δηλώσεων τακτοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, και καθώς δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει να σπεύσουν να τα «τακτοποιήσουν» με τον ισχύοντα νόμο διότι η υφιστάμενη προθεσμία πλησιάζει στη λήξη της και η ηγεσία του υπουργείου δε φαίνεται διατεθειμένη να την παρατείνει επ’ αορίστω.