Ελάχιστες καταλήψεις σε σχολεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ελάχιστα ήταν χτες τα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία που προχώρησαν σε κατάληψη ή αποχή ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με στοιχεία από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς από το σύνολο των 1.900 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόνον 22 γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη 9 ήταν τα γυμνάσια που διοργάνωσαν κατάληψη ή αποχή ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Κ. Μακεδονίας δεν ξεπέρασαν τα 13. Από αυτά μόνον τα δύο πραγματοποίησαν αποχή και τα υπόλοιπα κατάληψη. Στα σχολεία όπου μέρος των μαθητών έκανε αποχή, τα μαθήματα έγιναν κανονικά με τους μαθητές που δεν συμμετείχαν.

Πρόκειται για δύο γυμνάσια στην ανατολική και επτά γυμνάσια στη δυτική Θεσσαλονίκη, δυο ΕΠΑΛ στο νομό Πέλλας, ένα γυμνάσιο στην Πιερία, δυο γυμνάσια, ένα ΓΕΛ κι ένα ΕΠΑΛ στο Κιλκίς, καθώς και τρία γυμνάσια και τρία λύκεια στις Σέρρες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αριστείδη Παπαδόπουλο, οι διευθυντές των σχολείων που προχωρούν σε τέτοιου είδους ενέργειες βρίσκονται  σε εγρήγορση, συζητούν με τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων, με τους συλλόγους γονέων αλλά και με τους εκπροσώπους των 15μελών συμβουλίων των μαθητών, προσπαθώντας με επιχειρήματα να τους πείσουν ότι το σχολείο είναι μακριά από πολιτικά θέματα».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, υπάρχει η μέριμνα να διερευνηθεί αν υπάρχουν γονείς που υποκινούν τους μαθητές, εάν υπάρχει υποκίνηση με άλλους τρόπους, όπως διακίνηση έντυπου υλικού, κάλεσμα μέσω social media κ.ά.

Τέλος συμβουλεύει τους γονείς να είναι ψύχραιμοι, να φροντίζουν να είναι οι ίδιοι πλήρως ενημερωμένοι για ό,τι συμβαίνει και επαναλαμβάνει ότι το σχολείο είναι και πρέπει να είναι μακριά από πολιτικά θέματα.